Szigorították a maszkviselési szabályokat Sepsiszentgyörgyön – két ezrelék a fertőzési ráta

Sepsiszentgyörgyön megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a megyei vészhelyzeti bizottság elrendelte, hogy szerdától a lakosság már szinte mindenütt köteles viselni a védőmaszkot.

A Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint Sepsiszentgyörgyön a fertőzési ráta meghaladta az 1,5 ezreléket, ezért az október 14-től számított két hétben szigorítják a lakosságra, intézményekre és cégekre vonatkozó óvintézkedési kötelezettségeket. Ha a helyzet tovább romlik, újabb szigorításokat is bevezethetnek.  

Az új szabályok főként a maszkviselésre vonatkoznak, eszerint minden öt évnél idősebb személy számára kötelező a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselete a zárt közterületeken, így a piacokon, vásárokban, autóbusz- és vasúti megállókban, a nyilvános rendezvényeken, vallási eseményeken, turisztikai látványosságok helyszínein, a tanintézmények bejáratának 50 méteres körzetében, továbbá a boltokban, a bevásárlóközpontok sétányain, a tömegközlekedési járműveken és a munkahelyeken is.

A háromszéki vészhelyzeti bizottság rendelete értelmében minden helyen, ahol kötelező a maszk viselése, kötelező kihelyezni az erre utaló figyelmeztető táblákat. A közintézmények és magánvállalkozások vezetőinek kötelességük olyan módon megszervezni a tevékenységet, hogy ahol lehetséges az alkalmazottak dolgozzanak otthonról, távmunkában. Ahol pedig ez nem lehetséges, javasolják a munkaidő eltolását, hogy az alkalmazottak ne egy időben kezdjék el és fejezzék be a munkaidejüket.

A koronavírus-fertőzés által leginkább veszélyeztetett idős korosztálynak és a krónikus betegeknek azt javasolják, kerüljék el a forgalmas helyeket. A sepsiszentgyörgyi lakótársulásoknak javasolják, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a közös helységeket, így a lépcsőházat és a liftet.

A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint a szigorításokkal párhuzamosan a háromszéki rendfenntartók az eddiginél gyakrabban ellenőrzik a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását.

A kormányhivatal közleményét követően a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) szerdán kevéssel 14 óra előtt a RO-Alert rendszeren keresztül riasztotta a sepsiszentgyörgyieket, hogy legyenek elővigyázatosak, tartsák be a szükséges óvintézkedéseket, mert Sepsiszentgyörgyön a koronavírus fertőzések aránya meghaladta a két ezreléket.

(A nyitókép illusztráció - Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?