Az utolsó vizsganapra került a magyar nyelv és irodalom az érettségin

A napokban megjelent az 5453/2020-as oktatási minisztériumi rendelet, amely szabályozza a 2021-es érettségi és pótérettségi szervezését, lebonyolítását, vizsganaptárát, amelyben a magyar nyelv és irodalom vizsga az utolsó napon szerepel – közölte Hargita Megye Tanácsa.

A magyar nyelv és irodalom vizsga a megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének javaslatára került az utolsó napra.

„Évek óta kértük a minisztériumot, hogy tegyék át a magyar képességfelmérő időpontját a vizsganaptár végére, hogy a román és a magyar anyanyelvű diákok egyenlő feltételekkel vehessenek részt az érettségi vizsgákon. Ezt végre kitartó munkával sikerült elérnünk!” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Márciusban adtak hírt arról, hogy Hargita Megye Tanácsának januári beadványára válaszolva az oktatási minisztérium jelezte, hogy a 2021-es vizsganaptár összeállításakor megvizsgálják és figyelembe veszik a megyei önkormányzat oktatási bizottságának javaslatait.

„A nyolcadikos és a tizenkettedik osztályos diákok számára életük meghatározó pillanatai ezek a vizsgák, ezért harcolunk és mindent megteszünk, hogy ne kudarcként kelljen megélniük, hanem sikerrel vegyék a kihívásokat. A vizsga ne akadályozza, hanem segítse a diákokat a jövőépítésben” – emelte ki Borboly Csaba.

Azt is sikerként könyvelik el, hogy a nyáron a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével, Burus-Siklódi Botonddal közös beadvánnyal fordult a megyei tanács az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácshoz, jelezve a magyar diákok hátrányos megkülönböztetését. A javaslatokra pozitív válasz érkezett, az oktatási minisztérium 2020/4680-as rendelete módosította a 2019/4950-es, a vizsgaszervezésre és a vizsganaptárra vonatkozó rendeletet, és az idei pótérettségin már az utolsó helyre került az anyanyelv vizsga.

A most közzétett 5453/2020-as oktatási minisztériumi rendelet értelmében 2021. július elsején tartják meg a magyar nyelv és irodalom vizsgát a végzős diákok számára. A nyolcadik osztályosok képességfelmérése magyar nyelv és irodalomból, szintén utolsó vizsgaidőpontként szerepel, június 25-én.

Kapcsolódók

Kimaradt?