Egyeztetéseket sürgetnek a háziorvosok a járványhelyzet fokozódása miatt

 

Követelik a családorvosok az illetékes hatóságoktól, hogy a koronavírus-járvány hatékony kezelése érdekében haladéktalanul kezdeményezzenek párbeszédet a Háziorvosok Országos Szövetségével (SNMF). A szervezet vasárnapi közleményében rámutat, hét hónap telt el a járvány kitörése óta, és a jelenlegi helyzet aggodalomra ad okot.

"A hatóságoknak meg kell érteniük, hogy a járvány kezelése nem papíron és nem a tévében történik, figyelmen kívül hagyva azoknak a véleményét, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek a betegekkel. (...) Határozottan kérjük a hatóságoktól, haladéktalanul kezdeményezzenek egyeztetéseket a SNMF-vel a helyzet helyes és hatékony kezelése érdekében. Többek között ezeknek az egyeztetéseknek a hiánya vezetett a jelenlegi járványhelyzethez" - olvasható a közleményben.

Ebben rámutatnak, a szükségállapot bevezetése óta eltelt hét hónapos időszaknak elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a hatóságok megértsék, mik a betegek szükségletei, és mit kellene tenniük az állami intézményeknek ahhoz, hogy ezeket minél nagyobb mértékben kielégítsék.

De ieri suntem întrebați de presă în continuu despre întâlnirea de luni "cu medicii de familie" pe care ministrul...

Közzétette: Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – 2020. október 11., vasárnap

A családorvosok emlékeztetnek, március 15-én, amikor bevezették a szükségállapotot Romániában, gyakorlatilag bezárták a kórházakat a COVID-19-től eltérő betegségekben szenvedők előtt, ideiglenesen bezártak a járóbeteg-szakrendelők, így az addig a kórházak által ellátott esetek is a családorvosokhoz kerültek. Emellett a családorvosokra hárult néhány olyan feladat is, amely "újdonságnak számít általában az orvosi szakma és a családorvosi szakma számára is" - fogalmaznak a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?