Iohannis: nem akarok szükségállapotot, de viseljünk maszkot az utcán is

Nincs szándékában szükségállapotot hirdetni az államfőnek, de ajánlja mindenkinek, hogy viseljen maszkot, „amikor kilép az utcára”. Klaus Iohannis elnök az Országos Közegészségügyi Igazgatóságon (INSP) tett pénteki látogatása után nyilatkozott a sajtónak.

Az elnök a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt látogatott az INSP-hez, és mint mondta, „elégedett a látottakkal”. A közegészségügyi hatóság szakembereivel folytatott beszélgetés után Klaus Iohannis kifejtette, hogy egyelőre nem jön szóba a december 6-i parlamenti választások elhalasztása, és az iskolai oktatás felfügesztésével, pontosabban az online oktatásra való áttéréssel sem „kell túlzásokba esni”. Szerinte ott kell ezt a korlátozást alkalmazni, ahol nincs már más megoldás. 

„Nem áll szándékomban szükségállapotot hirdetni, de nagyobb elővigyázatosságra és felelősségteljesebb viselkedésre intek mindenki” – fogalmazott Klaus Iohannis, hozzátéve, hogy a hatóságok is mindent megtesznek azért, hogy elkerüljük a tavaszi szükségállapottal járó kellemetlenségeket, mint amilyen a kijárási tilalom volt. 

 

„Nem kell szükségállapotot hirdetni ahhoz, hogy maszkot hordjunk. Arra kérek mindenkit, hogy viseljenek maszkot, akár az utcán is, tartsák be az előírt bizonsági távolságot, rendszeresen használják a fertőtlenítőket. Sőt ha lehet, mindenki viseljen maszkot amikor kilép a házból. Ezt vegyék ajánlásnak" – mondta az elnök.

Iohannis ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy nem kell betiltani a tömegrendezvényeket, legfeljebb korlátozni a résztvevők létszámát, illetve fokozattan kell figyelni az óvintézkedések betartására. Az állmnak célja, hogy megelőzze a kórházak túlterheltségét – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?