Koronavírus Romániában: zöldszámon „jelenthetnek” majd egymásról az emberek?

Az egészségügyi óvintézkedések áthágásának bejelentésére szolgáló zöldszám beüzemelését kérte Marcel Vela belügyminisztertől Ludovic Orban miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésének kezdetén.

Orban azt mondta, a zöldszámra azért van szükség, hogy a bejelentések függvényében szervezzék meg az ellenőrzéseket. Az óvintézkedések betartásának biztosítása érdekében teljes mozgósítást kért az illetékes intézményektől: a belügyminisztériumtól, a munkaügyi felügyelőségtől, a közlekedési felügyelőségtől, a közegészségügyi igazgatóságoktól, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságoktól.

Orban arra kérte ugyanakkor a belügyminisztert és Raed Arafat belügyi államtitkárt, hogy állandóan tartsák a kapcsolatot a prefektusokkal, és kísérjék figyelemmel a koronavírus-járvány visszaszorítását szolgáló jogszabályok alkalmazását.

A miniszterelnök ugyanakkor a fertőzöttségi ráta részletekbe menő, falvakra lebontott elemzését kérte, hogy elkerüljék a nagyobb közösségek indokolatlan vesztegzár alá vonását. Ha például egy községnek csak egyik falvában magas a fertőzési ráta, akkor csak az érintett falut vonják karantén alá, nem az egész községet - magyarázta a kormányfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?