Raed Arafat: helyi szinten elképzelhető a járványügyi szigorítás

Bizonyos tevékenységek leállítását, a kijárás korlátozását jelenleg nem fontolgatják, de a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt lokális szinten elképzelhető a járvány elleni kiegészítő intézkedések bevezetése, nyilatkozta újságírói kérdésre Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztáy (DSU) vezetője szombaton Marosvásárhelyen, írja a Hotnews.

„Nem tudom, hogy szükségállapot bevezetéséről szó van-e, de az esetszám növekedése miatt bevezetett kiegészítő intézkedésekről valószínűleg igen. Mindig is jeleztük, hogy a helyi szigorítás, az ellenőrzések erősítése lehetséges, mert kordában kell tartanunk a járvány terjedését” – idézte a belügyi államtitkárt a Hotnews.

Raed Arafat azt is hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban rendkívül fontos a lakosság együttműködése, a fizikai távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása. „Ezen szabályok szükségessége vitán felül áll, és a legfontosabb az emberek együttműködése a maszkviselés, a távolság betartásával. Hiába vezetünk be olyan szabályokat, amelyeket a lakosság nem tart be. El kell tekinteni attól, hogy egyesek – ki tudja milyen okból – megkérdőjelezik a tájékoztató kampányokat, a hivatalos ajánlásokat érdemes követni, amelyek a probléma megoldását célozzák. Csapatként szeretnénk együtt dolgozni az emberekkel” – fogalmazott.

A DSU vezetője hozzátette, azért is fontos a járványügyi előírások betartása, mert ősszel megjelennek az időszakos vírusos megbetegedések, grippák, amelyek még sérülékenyebbé teszik azokat, akiket a leginkább veszélyeztet a koronavírus. A hatóságok a megelőző influenza-oltás és a maszkviselés fontosságát hangsúlyozzák.

Romániában negyedik napja 2000 felett van a 24 óra alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombat délben 2064 új fertőzést jelentett a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), a nyilvántartott fertőzöttek száma ezzel 134 065-re emelkedett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?