Sztrájkot helyeztek kilátásba az egészségügyisek Romániában

Japán sztrájkot helyezett kilátásba október 7-ére a Sanitas egészségügyi szakszervezet, amennyiben nem egyeztethet a miniszterelnökkel az egészségügyben kialakult helyzetről – tájékoztatott pénteken a szakszervezeti szövetség.

A közlemény szerint a miniszterelnökkel való találkozót a szövetség október 1-jei tanácskozásán kérték, amelyen részt vettek a mintegy százezer alkalmazottat képviselő megyei vezetők is. Ha erre nem kerül sor, október 7-én japán sztrájkot hirdetnek, majd azt követően bejelentik a további tiltakozó akciók programját.

Az érdekképviselet követeli többek között, hogy adják ki a szükségállapot alatt beígért kockázati pótlékot minden olyan alkalmazottnak, aki koronavírus-fertőzött betegekkel dolgozott, beleértve a szociális ellátást végző szervezetek munkatársait is, hogy adják ki az arra jogosultaknak a 30 szazalékos, illetve 55-85 szazalékos bérpótlékot, és hogy minden alkalmazott kapja meg a törvény szerint járó vakációs csekket.

Az anyagi jellegű követeléseken túl kérik egyebek mellett, hogy oldják fel az egészségügyben elrendelt alkalmazási tilalmat, és legyen megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelés.

A szakszervezet kész a tárgyalásra, de „ésszerű határidőket és megvalósítható javaslatokat” vár a hatóságok részéről – hangsúlyozza a közlemény.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?