Festékkel leöntöttek egy kolozsvári honvédemlékművet


-A A+

Ismeretlenek piros festékkel öntötték le a kolozsvári Kismezői temetőben azt az első világháborús emlékművet, melynél a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület szeretett volna kedden délután megemlékezést tartani a trianoni döntés évfordulója alkalmából.

Pap Ferencz, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kolozsvári szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a korábbi évektől eltérően idén a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nem engedélyezte a megemlékezésüket. Az emlékmű meggyalázásával akkor szembesültek, amikor magánemberként hárman kimentek a temetőbe, egy koszorúval leróni a kegyeletüket. Hozzátette, a festéket kedden önthették az obeliszkre, mert az még nem száradt meg egészen, mire odaértek.

Pap Ferencz tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben rendszeresen megemlékezést tartottak az obeliszk mellett a trianoni döntés évfordulóján. A megemlékezéseken általában pár tucat fiatal vett részt. A két évvel ezelőtti megemlékezésen az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet néhány aktivistája is megjelent, de a rendezvény rendbontás nélkül fejeződött be.

Az idei megemlékezés szervezőit kedd reggelre idézték be a polgármesteri hivatalhoz, ahol közölték velük, hogy a rendezvényt betiltották. Egy olyan törvénycikkelyre hivatkoztak, amely tiltja a fasiszta, kommunista, rasszista vagy soviniszta tömegrendezvényeket, illetve az olyan gyülekezéseket, amelyek a haza és a nemzet becsmérlését szolgálják, nemzeti vagy vallási alapú gyűlöletre uszítanak.

Kedd délutánra kivezényelték a temetőbe a csendőrséget, hogy szükség esetén érvényt szerezzenek a hivatal tiltó rendelkezésének. Nem sokkal a csendőrök után megjelentek a nyomozók is, és mintát vettek az emlékműre öntött festékből.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a csendőrség igazoltatta a koszorúval kivonuló három fiatalt, és jelenleg azt vizsgálja, hogy uszító jellegű-e a koszorú piros-fehér-zöld szalagjára írt szöveg.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X