Tanfelügyelőségek: október 5-e munkaszüneti nap a tanügyben

Már több tanfelügyelőség értesítette az iskolákat arról, hogy hétfőn, a pedagógusok világnapján nem lesz tanítás. Ám van olyan megye is, ahol még a minisztérium megerősítésére várnak a szabadnappal kapcsolatosan, máshol pedig az iskolákra bízzák, hogy tanítanak-e vagy sem október 5-én, tudtuk meg. 

Az Arad megyei tanfelügyelőség csütörtökön sajtóközleményben szögezte le, hogy a Hivatalos Közlönyben 2019. május 14-én megjelent kollektív munkaszerződés értelmében október 5-e munkaszüneti nap a tanügyben. 

A 2019-es kollektív munkaszerződés értelmében október 5-e munkaszüneti nap a tanügyben. A tanügyi szakszervezet pontosítást vár a szaktárcától.

Posted by Maszol.ro on Wednesday, 30 September 2020

 

Kovászna megye főtanfelügyelőjétől megtudtuk: a csütörtöki nap folyamán üléseznek a témában, de több mint valószínű, hogy arról fogják értesíteni az iskolákat, hogy hétfőn nem lesz tanítás. Kiss Imre rámutatott, a kollektív munkaszerződésnek az előírásait be kell tartani, és a tanügyi szakszervezet is egyértelműen jelezte, hogy október 5-e nem munkanap. 

Felhívta a figyelmet, a tavaly aláírt kollektív munkaszerződés a munkaszüneti napokhoz sorolja a pedagógusok világnapját, nem pedig azokhoz a napokhoz, amikor a hagyományos tanítás helyett valamilyen más foglalkozásokat szerveznek az iskolákban. Hozzátette, a járványhelyzetben elrendelt szabályozások miatt ez lehetetlen is lenne, ugyanis a gyerekeket nem gyűjthetik csoportokba, nem járhatnak át egyik osztályból a másikba. 

Kolozs megyében az iskolák vezetőtanácsaira bízzák, hogy hétfőn tanítanak-e, de a kollektív munkaszerződés szerint október 5-e szabadnap, tudtuk meg Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettestől. Elmondta, már év elejétől tudni lehet a hétfői szabadnapról. Kolozs megyében van olyan iskola, ahol tanítani akarnak ezen a napon, és „ezt senki nem akadályozza meg”, magyarázta Török, ehhez semmilyen engedély nem szükséges. 

Hargita megyében egyelőre a minisztérium megerősítésére várnak azzal kapcsolatban, hogy munkaszüneti nap lesz-e a tanügyben az október 5-ei világnap, tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől. Meglátása szerint a rendelkezés nem fogalmaz egyértelműen, a kollektív munkaszerződés mindössze annyit ír, hogy „nem munkanap” a pedagógusok világnapja.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?