Orban: nem nőtt számottevően a megbetegedések száma az iskolások körében

Nem nőtt számottevően a megbetegedések száma az iskolások körében – vélekedett szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint nagyobb a kockázata annak, hogy egy gyerek akkor fertőződjék meg, amikor felnőttek felügyelete nélkül, szabadon jár-kel, mint annak, hogy ez az iskolában történjen meg, a pedagógus felügyelete alatt. 

Orban úgy véli, a vakáció alatt az iskoláskorú gyerekek körében regisztrált 6,3 százalékos fertőzöttségi arányhoz képest nem került sor jelentős növekedésre ebben a korcsoportban. 

Táblagépekről: „bérleti szerződés” alapján kapják meg a gyerekek

A kormány azon dolgozik, hogy egyre nagyobb legyen azon tanulók aránya, akik képesek részt venni az online oktatásban – közölte még Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint a „kötelezően betartandó európai procedúrák” késleltetik a kormány által kiírt közbeszerzéseket. 

Hozzátette: a táblagépek nem kerülnek a gyerekek tulajdonába, hanem „egyfajta bérleti szerződés” alapján kapják meg. Ez azért jó – fejtette ki a Orban –, mert ha egy adott településen csökken a fertőzések száma, akkor be lehet gyűjteni a táblagépeket, és ki lehet osztani olyan helységekben, ahol romlott a helyzet.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?