Hétfőn eldől, bevezetnek-e szigorításokat a külföldről érkezőkkel szemben

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság hétfői ülésén döntenek arról, hogy bevezetnek-e újabb korlátozásokat a magasabb koronavírus-fertőzöttségi szintű országokból érkezőkkel szemben – közölte szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: az utóbbi időben nem aktualizálták a vonatkozó rendelkezéseket, mert arra számítottak, hogy az Európai Unióban egységes szabályokat vezetnek be. „Ezek a korlátozások árnyaltabbak lesznek azok számára, akik legfeljebb három napig tartózkodnak Romániában. Nem lesz karanténkötelezettség, ha negatív koronavírusteszttel érkeznek, amely 48 órával az országba való belépés előtt készült. Három napnál hosszabb tartózkodás esetén két lehetőségük lesz: 14 napos karanténba vonulnak, és ha nem akarnak 14 napig karanténban maradni, akkor az ötödik nap után lehetőségük lesz elvégezni a tesztet, és ha az negatív, elhagyhatják a karantént"– magyarázta.

Szerda esti sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő is kijelentette: előfordulhat, hogy Romániának is be kelljen vezetnie „bizonyos eljárásokat” az országba való belépéskor, ahogyan azt más országok is tették a koronavírusos esetek számának növekedése miatt.

Az államfő azt üzente a külföldön élő román állampolgároknak, illetve azoknak, akik Romániából külföldre utaznak, hogy „tájékozódjanak, ismerjék meg az eljárásokat, viselkedjenek felelősen, óvakodjanak ettől a kegyetlen betegségtől, és tartsák tiszteletben a hatóságok által bevezetett intézkedéseket”. Hozzátette: „elővigyázatosan” kell megtervezni a téli ünnepeket, lehetőleg szűk körben, minél kevesebb családtaggal, ismerőssel találkozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?