A járvány hatására gyarapodott az elsőévesek száma a felsőoktatásban

Az utazási korlátozások miatt idén jóval kevesebben mentek külföldi egyetemekre, ráadásul a járvány miatt egy sor szakon nem volt felvételi, könnyebben be lehetett jutni.

Több elsőéves hallgató kezdi idén a tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), mint tavaly. Alapképzésen 4 százalékos a növekedés, a mesterin pedig 12 százalékos. Magyar tagozaton még jobbak az adatok: az alapképzés első éveseinek a létszáma 7 százalékkal gyarapodott, míg mesterképzésen 11 százalékkal.

Soós Anna rektorhelyettes három okát véli felfedezni az örvendetes jelenségnek. A Maszolnak elmondta: egyes szakokon, jogon, pszichológián, informatikán és matematikán korábban felvételizni kellett, idén azonban az érettségi átlag, illetve egyes tantárgyak jegyei alapján rangsorolták a jelentkezőket.

"Ez bátorítóan hatott, megnőtt a jelentkezők száma. A másik ok, hogy a BBTE őrzi előkelő helyét az egyetemek nemzetközi rangsorában. Ez nem újdonság, azonban van egy átfutási ideje, amíg tudatosul a közvéleményben, s úgy tűnik, hogy ez most következett be. Természetesen a járvány hatása sem elhanyagolható, mivel megnehezítette a külföldi egyetemekre való jelentkezést” – nyilatkozta Soós Anna.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem a legnagyobb erdélyi felsőfokú oktatási intézmény: közel 45 ezer hallgatója van, a magyarok az összlétszám 17 százalékát teszik ki. 

Többen mentek át az érettségin

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen még nagyobb arányban nőtt az elsőévesek száma, mint a BBTE-e. A teljes intézmény szintjén 20 százalék körüli a növekedés, Marosvásárhelyen pedig még ennél is nagyobb. A kolozsvári karon 18 százalékkal  többen kezdik a tanulmányaikat, mint tavaly, tudtuk meg Tonk Márton dékántól. A szakok egy részén már nyáron beteltek a helyek, a tetemes arányú növekedés a jelentkezők számában is tetten érhető volt.

Tonk Márton szerint az elsődleges tényező az volt, hogy az elmúlt évekhez képest idén többen érettségiztek sikeresen. A koronavírus járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt visszaesett a külföldön tovább tanulók száma, ami szintén a hazai intézmények malmára hajtotta a vizet. Azt, hogy utóbbi jelenség hány felvételizőt érintett, nem lehet tudni, Tonk Mártonnak legalábbis nincs tudomása róla, hogy készült volna ilyen kimutatás.

Az idei növekedés jól jött a felsőoktatásnak, 2019-ben ugyanis 377 370-re esett a hallgatók száma, ami a felét sem tette ki a 2010-es értéknek. 1998 óta nem volt ilyen kevés egyetemista Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?