Orban: a tanároknak meg kell tanulniuk online oktatni


-A A+

A koronavírus elleni oltás feltalálásáig a gyerekek a piros, sárga vagy zöld forgatókönyv alapján fognak iskolába járni, így a tanároknak meg kell tanulniuk on-line oktatni – jelentette ki szerdán Ludovic Orban.

A miniszterelnök Galacon tett látogatást, ahol a megváltozott oktatási körülményekről kérdezték. Orban kifejtette, a tanároknak meg kell tanulniuk on-line tanítani. „Amíg vége nem lesz a világjárványnak, amíg fel nem találják az oltást, addig egyértelmű, hogy az oktatás a három forgatókönyv valamelyike alapján fog zajlani: minden diák a tanteremben, vagy egy részük a tanteremben, egy részük online, vagy teljesen online, ha a piros forgatókönyvet léptetik érvénybe az adott iskolában. A tanároknak kötelességük on-line átadni az ismereteket. Ez a tanerő kötelessége: hogy átadja az ismeretanyagot a gyerekeknek, akár a tanteremben, akár on-line" – szögezte le a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy pénzbüntetéssel sújthatók-e a tanárok, amennyiben nem végzik el a rájuk bízott feladatot, Orban azt felelte, előbb meg kell várni, hogy a tanárok alkalmazkodjanak az új helyzethez, javítsanak digitális kompetenciáikon.

Azt is megkérdezték tőle, ki fogja fizetni a gyerekkel otthon maradó szülő szabadnapjait. A miniszterelnök azt felelte, sürgősségi rendelet szabályozza, hogy milyen esetekben kaphatnak a szülők állami támogatást a szabadnapokért. „A munkaügyi minisztérium ülteti gyakorlatba ezt a jogszabályt, és a rendelet előírásainak megfelelően fogja biztosítani a kifizetéseket” – mondta Orban.

(Címlapfotó: Adobe Stock)
EZT OLVASTA MÁR?

X