Eredményes a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsának együttműködése

Több mint 750 ezer lejjel egészítette ki ebben az évben a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyében működő programjainak költségvetését Hargita Megye Tanácsa. A közel két évtizedes együttműködést mindkét fél gyümölcsözőnek nevezte a hétfőn tartott közös sajtótájékoztatón.

„Áldásosnak és hiánypótlónak” nevezte a Gyulafehérvári Caritas tevékenységét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyei tanácselnök köszönetet mondott az elmúlt tizenkilenc év közös munkájáért, pályázataik egyik állandó nyertesének nevezve a Gyulafehérvári Caritast. Az egyesületnek juttatott támogatásokat, a törvényi szabályozásoknak megfelelően a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül utalják ki. Borboly Csaba elmondta, a szociális szektor forráshiányos, és biztos anyagi alapokra volna szüksége az ágazatnak..

„A kormány költekezési hullámába zavartalanul bele kellene férjen a szociális költségek vállalása. Azt látjuk, hogy ebben az országban a szociális védelem elsősorban problémaként van besorolva, és nem annak lehetőségeként, hogy az embereket jó irányába segítsük. Mi hisszük azt, hogy az időseink is hasznos tagjai a társadalomnak. Részt vehetnek képzésekben, részt vehetnek különböző tevékenységekben egy aktív nyugdíjaskor megéléséhez. Nem problémaként kellene kezelni őket, ahogy az nagyon sok esetben történik egy bizonyos koron túl" – fejtette ki a megyei tanácselnök.

A Gyulafehérvári Caritas támogatást elnyert programjai: Otthoni ápolás és szociális gondozás, Falugondnoki szolgálat, Szent Erzsébet Idősek Otthona, Korai nevelés és fogyatékkal élők fejlesztése, Komplex gyermek és ifjúsági program, Idősprogram, Önkéntes program.

A legnagyobb összeget, összesen 440 000 lejt, Hargita Megye Tanácsa idén is a Gyulafehérvári Caritas Otthoni beteggondozó szolgálatának ítélte oda, amely a megye 66 településén megközelítőleg 2500 személynek biztosít egészségügyi alapellátást és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra rászorulóknak. A második legnagyobb összegű támogatást a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona kapja, ahol a 232 200 lej a 158 idős személyből 6 ellátásának teljes költségét fedezi.

Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának képviseletében az intézmény vezérigazgatója, Elekes Zoltán elmondta: a szociális szolgáltatásokra, ellátásokra fordított  beruházások, legalább olyan értékesek, mint bármely más területhez, infrastruktúrához szánt befektetések.

„Lehet értékesebbek is azoknál. Számtalan tanulmány született már arról, hogy a gyermekbe beruházott összeg húsz év múlva a tízszeresét fogja visszahozni. Ez minden bizonnyal reális, gazdaságilag kimutatható folyamat” – fogalmazott.

A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója, Péter György hangsúlyozta a szociális hálózatnak azt a hozadékát is, amely a fiatalok itthon maradásában játszik szerepet.

„Nagyon fontos szempont ebben az értelemben egy biztos szociális háttér. Azok az emberek, akik a nyugati társadalomban megismerték a hálózatot, amelyik kifogja a problémáikat, nehezen jönnek haza. Ha a munkahely és a fizetés tekintetében meg is lennének elégedve itthon, akkor abba ütköznek bele, hogy problémáik esetén nincs megfelelő szociális védelmük” – mondta a szakember.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazatának igazgatója arra tért ki, hogy a szociális szolgáltatások alapvető feltétele az állandóság és a folytonosság.

„Az együttműködés, amely már tizenkilenc éve tart, egyik feltétele annak, hogy ezek a szolgáltatások Hargita megyében működjenek, fejlődjenek. Egy másik fontos része ezeknek a szolgáltatásoknak az, hogy folyamatosan megújuljanak, fejlődjenek, pozitív értelemben tudjanak változni. Ez nagyon sok projektet jelent, nagyon sok pályázatot, uniós alapokat. Viszont arra is kell gondolnunk, hogy ezeket a programokat fent kell tartani és működésükbe állandóságot kell vinni” – fejtette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?