Orban a maszkviselés ellen tüntetőkről: egyesek mintha nem szeretnék gyerekeiket

Az iskolai maszkviselés ellen szervezett bukaresti tüntetés mellett néhány tucatnyian tiltakoztak szombat este Kolozsváron, Temesváron és Nagyváradon is a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a diákokra kényszerített óvintézkedések ellen.

Ludovic Orban miniszterelnök úgy reagált erre: „egyesek mintha nem szeretnék a gyerekeiket”. A kormányfő szerint az iskolai maszkviselés a diákok védelmét szolgálja.

Temesvár központjában több tucat ember gyűlt össze szombaton. Egy petícióra gyűjtöttek aláírást, amit az oktatási miniszterhez akarnak eljuttatni, mert szerintük a maszkviselés „káros hatással van a kisgyerekekre”. Temesváron már a hét elején is volt egy tüntetés.

Kolozsváron 30-40 ember gyűlt össze a központban. A csendőrök megpróbálták feloszlatni a csoportot azon a címen, hogy nem jelentették be a tüntetést, nem volt maszkjuk és nem tartották be a kötelező fizikai távolságot. A tiltakozók „paródiának” és „disznóságnak” titulálták azt, ami az iskolákban történik, és azt mondták: ilyen körülmények között nem lehet tanulni.

„A szülők elsöprő többsége egyetért a maszk viselésének kötelezettségével, és mi, akik felelősek vagyunk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését, támogatjuk ezt a módszert. Sajnálom, hogy vannak olyanok, akik, úgy tűnik, mintha nem szeretnék a gyerekeiket. A maszk viselése és az oktatással kapcsolatos egyéb intézkedés, az egészség védelmét szolgálja, a gyerekeket védik a vírustól” – hangoztatta Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?