Rekordszámú új fertőzött: a román főmikrobiológus szerint nem kell pánikba esni

A szabadságokról való visszatéréssel, és nem az iskolakezdéssel áll kapcsolatban Alexandru Rafila mikrobiológus szerint a szerdán közölt magas esetszám. A szakember úgy véli, nem kell pánikba esni, figyelni kell, hogy egyedi esetről van szó vagy pedig a következő napokban is ilyen magas marad az új fertőzöttek száma. 

Mint ismert, a Stratégiai Kommunikációs Csoport szerdai jelentése szerint egy nap alatt 1713 új fertőzést igazoltak Romániában, ami negatív csúcsot jelent, a korábbit (1504 eset) augusztus 27-én jegyezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője úgy látja, az iskolakezdés miatt várhatóan nőni fognak az esetszámok, viszont ezt csak 10-15 nap múlva fogjuk látni. Rafila szerint ha ez a növekedés tíz-húsz százalékos lesz, az egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a gond akkor lesz, ha az esetszámok megduplázódnak, írja a Mediafax alapján a digi24.ro.

A román főmikrobiológus továbbá arra intett, hogy ne essünk pánikba, mert mindig lesznek napok, amikor hirtelen sok új fertőzést jelentenek, mindössze figyelni kell, hogy egyedi esetről van szó vagy pedig a következő napokban is ilyen magas marad az új fertőzöttek száma. A szeptember 16-ai negatív csúcsot a szakember annak tulajdonítja, hogy a hónap elején sokan jöttek haza szabadságról. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?