Nyílt napot tartottak a megújuló kantai minorita rendháznál Kézdivásárhelyen

A Gyerekkéz Baráti Társaság nyílt napot szervezett a felújítás alatt álló kézdivásárhelyi kantai minorita rendházban. Böjte Csaba testvér bemutatta az eddig elvégzett munkálatokat, és beszélt a jövőbeni tervekről.

A program egy helyszíni látogatással, sétával indult, ahol az érdeklődők megtekinthették azt a nagymértékű változást, ami az elmúlt időszak alapos munkájának gyümölcse.

Ezt követően sajtótájékoztatót tartottak az épületben, ahol Fejér László Ödön szenátor, a Gyerekkéz Baráti Társaság egyesület alapító tagja házigazdaként  köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondása szerint a ferences rendi szerzetessel 2013-ban találkoztak először, akkor kérte meg, hogy fogadja örökbe az épületet.

Jelen volt még Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vargha Béla, főesperes, a Conico Kft. építekzési vállalat vezetője, Szőcs Gyula, akik közösen szólaltak meg.

Sok érdekes történésről szerezhettek tudomást az jelen lévők, kezdve a rendház felújításának 2014-ben megszületett ötletétől egészen napjainkig. Vargha Béla főesperes szerint ezt az épületet csakis Csaba testvér tudná megmenteni az enyészettől, és reményét fejezte ki, hogy egy év múlva ilyenkor már régi pompájában áll a rendház.

Bokor Tibor polgármester időrendi sorrendben sorolta a tervezési és újítási folyamatokat, illetve nehézségeket: rengeteg egyeztetés és tárgyalás áll a hátuk mögött, sok mindenkinek köszönhető, hogy idáig eljutottak.

Mint mondta, számára is hatalmas öröm, hogy az impozáns kincs nem merül feledésbe, és hogy hamarosan élettel telik meg. Böjte atya a felelősségvállaláson túl a működtetést is magára vállalta, valamint a meghatározott rendeltetését, miszerint a létesítményből nemcsak biztonságot nyújtó otthon lesz, hanem szakképző lehetőségeket is kínál – fejtette ki az elöljáró hozzátéve, hogy összesen 60 ezer euróból gazdálkodnak a felújítás során.

„Kézdivásárhelyen nagy hagyománya van a szociális gondoskodásnak, a szociális érzékenységnek, és azt gondolom, hogy ezt a hagyományt itt tudjuk kitelejesíteni, ahol fiatalok és gyerekek tudnak nemcsak otthont találni maguknak, hanem mesterséget tanulni. Azt hiszem ez az egyik lefgontosabb dolog, amit tehetünk” – osztotta meg gondolatait Tamás Sándor.

A tartalmas napi program szentmisével zárult a kantai Szentháromság-tempomban Böjte Csaba celebrálásával, aki a 2020–2021-es tanév kezdete alkalmából a gyerekekért, nevelőkért, oktatókért és szülőkért ajánlotta fel imáit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?