Illegális a marosnémeti hőerőmű alkalmazottainak sztrájkja

A Hunyad megyei törvényszék keddi döntése értelmében törvénytelen a marosnémeti hőerőmű alkalmazottainak sztrájkja, következésképpen Cristian Iştoc, a vajdahunyadi Szolidaritás szakszervezet vezetője arra kérte kollégáit, hogy kezdjenek el újból dolgozni.

A törvényszék ezzel helyt adott a vajdahunyadi energetikai komplexumot (CEH) kezelő Expert Insolvenţă SPRL beadványának, amely szerint az alkalmazottak tiltakozása törvényt sért. A bírói döntés értelmében a szeptember 7-én, spontánul kirobbantott sztrájkot meg be kell szüntetni. A törvényszék ítélete tíz napon belül megfellebbezhető.

Cristian Iştoc szakszervezeti vezető az ítélet tudomásulvétele után azt mondta: a bírói döntést tiszteletben kell tartani. „Felkérem a vajdahunyadi Szolidaritás szakszervezet tagjait és a marosnémeti hőerőmű minden alkalmazottját, hogy tartsa tiszteletben a bírói döntést, és kezdjen el ismét dolgozni” – üzente a szakszervezeti vezető.

A marosnémeti hőerőmű kilenc napja nem üzemel, miután szeptember 7-én spontán tiltakozásba kezdett az alkalmazottak egy csoportja. A tiltakozók nehezményezték, hogy hat hónapja nem kaptak kézhez bizonyos juttatásokat, a felgyűlt bérhátrálék alkalmazottanként 3500- 5500 lejre rúg. A vajdahunyadi energetikai komplexumhoz tartozó marosnémeti hőerőműnek körülbelül 700 alkalmazottja van. A komplexumot fizetésképtelenné nyilvánították a lupényi, lónyai, livazényi, zsilyvajdejvulkányi szénbányákkal, valamint a zsilymacesdparosenyi hőerőművel együtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?