Megérkezett az első adag influenza elleni oltás – mutatjuk, kiket immunizálnak ingyenesen

Szétosztották az első 330 ezer influenza elleni oltást – tájékoztatott kedden az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint a szaktárca hárommillió dózist rendelt idén a vakcinából, kétszer annyit, mint tavaly, hogy minél több embert immunizálni lehessen az influenzával szemben. 

Az egészségügyi minisztérium hétfőn kezdte meg az első 330 ezer adag oltás kiosztását, amelyeket a közegészségügyi igazgatóságok juttatnak el a családorvosi rendelőkbe és az egészségügyi egységekbe. A vakcina többi részét október közepén és novemberben osztják szét, hogy folytassák a veszélyeztetett lakosság ingyenes influenza elleni oltását.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jelezte: ha a járványhelyzet megkívánja, további egymillió dózist tudnak beszerezni. Az ingyenes oltási kampány részeként kiemelten immunizálják a 65 év feletti személyeket, a krónikus betegségekkel, különösen légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, anyagcsere-betegségekkel küzdő személyeket, az intézményekben élő gyermekeket és időseket, az orvosi személyzetet és várandós nőket.

A kampány lebonyolításában háziorvosok és a kórházak működnek közre. Tekintettel a járványügyi helyzetre, az egészségügyi minisztérium azt javasolja a kockázati kategóriákba nem tartozó lakosságnak, hogy vásárolja meg és adassa be az oltóanyagot. A szaktárca ugyanakkor arra kéri a gyógyszertárakat, hogy rendeljék meg és árusítsák az influenza elleni oltást.  

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?