Időjárás: mutatjuk, meddig lesz a szokásosnál melegebb


-A A+

Melegebb és hidegebb napok követik egymást a következő két hétben, eső a hét végén és szeptember 22-e után várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 14-e és 27-e közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak első négy napjában szép idő lesz, a hőmérsékleti értékek meghaladják az ilyenkor szokásosat, a maximumok akár a 28 Celsius-fokot is elérhetik. Szeptember 18-a és 21-e között erőteljes lehűlés lesz, a hőmérséklet 10 fokot esik vissza, majd ezt követően 25-éig lassú felmelegedésre lehet számítani, ismét kellemes, 24 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel. Az utolsó napokban 1-2 fokos lehűlés következik be. 

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek a kezdeti 12 Celsius-fokról 6 fokra csökkenek, majd 8-10 fokra nőnek. Esőre az intervallum elején lehet számítani. 

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban az időszakhoz képest nagyon meleg, akár 30 Celsius-fok lesz. 18-ától három napig hirtelen 10 fokkal hűl a hőmérséklet, majd 25-éig fokozatosan az ilyenkor megszokottra emelkedik, az utolsó két napban ismét csökken 1-2 fokot. Az éjszakai értékek követik a nappaliak változását, előbb 14-16, aztán 8-10, majd 10-12 Celsius-fok lesz. Csapadék 17-én és 18-án, illetve 23-a után várható.

Máramarosban a jelzett időszak elején meleg lesz, a hőmérsékleti értékek meghaladják az ilyenkor szokásosat, a maximumok akár a 29 Celsius-fokot is elérhetik. Szeptember 18-án, 19-én és 20-án erőteljes lehűlés lesz, a hőmérséklet 10 fokot esik vissza, majd ezt követően 25-éig lassú felmelegedésre lehet számítani, ismét kellemes idő lesz, 21 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel, majd 1-2 fokos lehűlés következik be. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek a kezdeti 12 Celsius-fokról 6 fokra csökkenek, majd 8-10 fokra nőnek. Eső szeptember 17-én, majd 26-án és 27-én valószínű. 

Hegyvidéken az intervallum elején az ilyenkor szokásosnál melegebb (20 Celsius-fok) lesz, majd néhány napra lehűl az idő, 25-ére ismét viszonylag meleg (16-18 Celsius fok) lesz. Szeptember 17-18 után eső nem valószínű. 

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)
EZT OLVASTA MÁR?

X