Szobrot állítottak Csíkszeredában a gyermek József Attilának

A gyermek József Attiláról készült szobrot avattak hétfőn Csíkszeredában. A József Attila Általános Iskola előtti lépcsőn elhelyezett műalkotás a székelyudvarhelyi Berze Imre szobrászművész munkája.

A hétfői tanévkezdés egyik ünnepi eseményeként leplezték le a névadó szobrát a csíkszeredai József Attila Általános Iskola előtt. A szoboravató ünnepségen az iskola igazgatója Ferencz-Salamon Alpár visszatekintett az elmúlt tanévre, amely során a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a diákok iskolai jelenléte és az oktatás az online térbe helyeződött át. Mint az intézményvezető kiemelte: az iskola ebben a helyzetben sem mondott le semmiről, „dacolva a kor kihívásaival” megtartották az iskola történelmének fontos évfordulós ünnepségeit.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az ünnepségen hangsúlyozta: az utóbbi hónapok eseményei hatással vannak a családokra, a közösségekre, a koronavírus-járvány elleni intézkedések következtében „szétesőben vannak” az ezeket összetartó elemek.

Az elöljáró szerint a szobor elhelyezésével a József Attila Általános Iskola „frappáns választ ad” ennek a speciális időszaknak a kihívásaira. Ráduly Róbert beszédében úgy fogalmazott: hiába újítanak fel intézményeket, ha „nincs bennük élet és a gyerekek otthon ülnek”. A polgármester szerint meg kell találniuk a közösségeknek azokat a megoldásokat, amelyek során „egymás kezét fogva és egymás vállára támaszkodva” örömmel élhetik meg az iskolakezdést.

Köszöntőjében Borbáth Erzsébet, nyugalmazott magyar tanár, a József Attila Általános Iskola egyik alapítója, volt iskolaigazgató kiemelte: gyermekközpontú, szeretetorientált oktatási intézmény előtt kapott helyet a gyermek József Attila szobra, akinek egész életét a szeretetre vágyás határozta meg.

Az ünnepségen beszédet mondott Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, a szobrot megáldották a történelmi egyházak képviselői: Darvas-Kozma József, címzetes esperes, Solymosi Alpár unitárius lelkész, valamint Bíró István református lelkész. Közreműködött az iskola Csicsergők kórusa.

József Attila egész alakos bronzszobrát Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész készítette, alkotótársai Sántha Csaba, szovátai öntőmester és Dóczy András, kőfaragó voltak. A szobor elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?