FRISSÍTVE - Hivatalos: 11 megyében egy iskola sem kezd hétfőn a piros forgatókönyv szerint

FRISSÍTVE: A hétfői tanévkezdéssel kapcsolatos információkat ismertetett vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Monica Anisie tanügyminiszter. Egyebek mellett elmondta, 11 megyében – Hargita, Hunyad, Ialomița, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Kovászna, Krassó-Szörény, Beszterce-Naszód és Vaslui – egy iskola sem kezd a piros forgatókönyv szerint.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tanfelügyelők minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek. „Mind a főtanfelügyelők, mind a tanfelügyelők kiszálltak terepre, minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek. Videókonferencia keretében mértük fel a helyzetet a főtanfelügyelőkkel” – mondta Anisie.

Conferință de presă susținută de Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării.

Conferință de presă susținută de Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării.

Posted by Ministerul Educației și Cercetării-România on Sunday, 13 September 2020

 

Rámutatott, 11 megyében zöld vagy sárga forgatókönyv szerint kezdődik hétfőn a tanítás. Országszerte jelenleg 12 423 tanintézmény szervezi meg az oktatást a zöld forgatókönyv szerint, 4915 a sárga forgatókönyv szerint és 263 tanintézmény kapott piros besorolást, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem térnek vissza az iskolapadokba, a tanítás kizárólag online zajlik.

Anisie ismertette azt is: jelenleg 106 tanerő tartózkodik kórházban, 293 személy karanténban van és online szeretne oktatni, további 91 pedagógus pedig betegszabadságon van. Emellett 47 személy nyugdíjaztatását kérte szeptember elsejei hatállyal. Hozzátette, a helyzet folyamatosan változik, emiatt tájékoztattak olyan későn az iskolakezdés mikéntjéről.

A tanügyminiszter kijelentette azt is, nehéz helyzetben vagyunk, amelyben bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy megbetegedés, járványügyi körülmény. Nyomatékosította: nem arról van szó, hogy a tanévkezdés körüli helyzet kezelése kudarcba fulladt, hanem arról, hogy a dolgok egyik napról a másikra változhatnak. 

"Én nem beszélnék kudarcról – inkább azt mondanám, hogy nehéz helyzetben vagyunk, olyan helyzetben, amelyben bármelyik pillanatban, akár holnap, bekövetkezhet egy megbetegedés, járványügyi körülmény. Ha az iskola értesül egy megbetegedésről, azonnal tájékoztatnia kell a közegészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a járványügyi megfigyelést, és ezt követően el kell dönteni, hogyan, milyen forgatókönyv szerint működhet az intézmény" – fejtette ki Anisie a tanévkezdésről szóló sajtótájékoztatóján. 

(Címlapfotó forrása: képernyőfotó/Digi24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?