Tanévkezdés: ezt tegyék, ha betegség tüneteit észlelik a családban

Koronavírusra vagy felső légúti megbetegedésre utaló tünetek esetén önkéntes otthoni elszigetelődésre és háziorvos telefonos értesítésére kéri a lakosságot a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

András Nagy Róbert szerdai sajtótájékoztatóján a Maszol kérdésére válaszolva elmondta: arra számítanak, hogy az iskolakezdést követően megnő a koronavírus-fertőzöttek száma. Tapasztalatok szerint a gyerekeknél tünetmentes vagy enyhe lefolyású a betegség, ám ők megfertőzhetik családtagjaikat, akiknél súlyosabb lehet a betegség lefolyása.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint az is gondot okoz, hogy a hideg idő beálltával megnő a felső légúti megbetegedések száma, amelynek tünetei a koronavírus-fertőzéshez hasonlóak, azaz láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom stb. Rámutatott: fontos lesz, hogy meg tudják különböztetni az egyszerű felső légúti megbetegedést a koronavírus fertőzéstől, és ez egyetlen módon lehetséges a PCR-teszt elvégzésével.

András Nagy Róbert szerint a szülőknek a következő eljárást kellene követniük, amennyiben gyerekükön vagy más családtagon a betegség tüneteit észlelik. Első lépésként a család minden tagjának önkéntes otthoni elszigetelődésbe kellene vonulnia, és telefonon kellene értesítenie a családorvost, aki az ismertetett tünetek alapján úgy ítélheti meg, hogy szükség van a PCR-teszt elvégzésére. Ez esetben a háziorvos értesíti a megyei közegészségügyi igazgatóságot, hogy fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja így a mentőszolgálat egy egységét a helyszínre küldik, leveszik a labormintát és hivatalból elvégzik a PCR-tesztet, ami által megállapítható a fertőzés jelenléte.

A kórházak készülnek a fertőzöttek számának növekedésére

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint arra számítanak, hogy az iskolakezdést követően megnő a koronavírus tesztelések és a betegek száma is. A kórházban két hete folyamatosan tárgyalnak az iskolakezdéssel járó kihívásokra való felkészülésre, és több forgatókönyvet is készítettek a kórház esetleges átszervezéséről, illetve arra az esetre is, ha telítődik az intézmény.

András Nagy Róbert rámutatott: az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a koronavírus esetek száma Háromszéken is, az eddig megfertőzöttek száma már túllépte a 900-at. A sepsiszentgyörgyi kórházban szerdán 56 igazolt és 10 koronavírus-gyanús beteget ápoltak, többségük, súlyos állapotban van, 40-en lélegeztetőgépre szorulnak. A kórházigazgató szerint az elmúlt egy héten 51 személyt gyógyultként utaltak ki a kórházból, és öt koronavírus-fertőzött idős személy elhunyt, mindannyiuknak voltak társult betegségeik.

Nagy szükség van véradókra

A koronavírus-járvány kitörését követően nagyban csökkent a véradók száma Háromszéken, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert, aki véradásra buzdította a lakosságot. Rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi vérközpontnak van kapacitása arra az esetre is, ha többen szeretnének vért adni, illetve biztonságos körülményeket biztosítanak a véradóknak.

A háromszéki kórházakban többnyire súlyos betegeket és balesetek sérültjeit kezelik, és nagy szükség van a folyamatos vérellátásra, mondta András Nagy Róbert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?