Új, hatemeletes kórházi szárny épül Szatmárnémetiben

A Románia–Magyarország Határon Átnyúló Program keretében nyert pályázatból, némi kormánytámogatásból és megyei tanácsi önerőből épül meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új, hatemeletes, helikopter-leszállóval ellátott szárnya.

Pataki Csaba tanácselnök egy hároméves előkészítési folyamat „mérföldkövéhez” érve kedden aláírta Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új, hatemeletes, helikopter-leszállós szárnyának finanszírozási szerződését. Szatmár megye újkori (forradalom utáni) történelmének legjelentősebb egészségügyi beruházása a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Program keretében valósulhat meg, igaz, az előkészítési folyamatok jóval több időt emésztettek fel, mint amennyi idő alatt a kórházi szárny felépül majd.

A ROcHUs – Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties elnevezésű projekt együttműködési megállapodását még 2018 szeptemberében írták alá, s a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és a kisvárdai Felső–Szabolcsi Kórház közös pályázatának legnagyobb haszonélvezője a szatmárnémeti kórház lett, hiszen több mint 11 millió eurót fordíthat az 1973-ban épült, akkor ugyancsak modernnek számító, 700 ágyas egészségügyi intézmény bővítésére és korszerű felszerelésére.

Az akkor aláírt együttműködési megállapodás egyben azt is jelentette, hogy megkezdődött a finanszírozás első részének lehívása, a körülbelül 300 ezer eurós összegből az új kórházi szárny megvalósíthatósági tanulmánya el is készült tavaly ősszel.

Kedden pedig aláírták a finanszírozási szerződést is, amivel „egy hároméves folyamat mérföldkövéhez jutottunk, s ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy kevesebb idő alatt épül majd fel az új szárny, mint amennyit az előkészítésre fordítottunk. Nehézkesen indult, de most már sínen van. A mai szerződés-aláírás a közel 24 millió euró összértékű projekt tervezési lebonyolítási fázisának második részét képezi és egy nagyon fontos pillanat a beruházás megvalósításához vezető úton. Hangsúlyoznom kell, hogy az ennek az összegnek jó részét, 11,5 millió eurót a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Program keretében nyert pályázaton a megye, 1,5 milliót kormánytámogatásból finanszírozzák, a fennmaradó összeget pedig a megyei tanács költségvetéséből ”– fogalmazott Pataki Csaba.

Mit mondta, ez nagyon régóta várt befektetés, az új épület a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház részét képezi majd, hatszintes lesz, hat műtővel és egy helikopter-leszállóval szolgálja ki az egészségügyi intézmény valamennyi, sebészeti beavatkozásokat végző részlegét – ultramodern, európai színvonalon. S nem mellékesen: az első olyan kórházak között lesz Romániában, amelyet „a forradalom után, európai és kormánytámogatásokból építenek fel.” 

A finanszírozási szerződés lebonyolítási ideje 27 hónap, azaz ennyi idő alatt kell felépülnie a kórházi szárnynak, s mivel a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a tenderfüzetet is összeállították, két héten belül közbeszerzésre bocsájthatják az épület tervezését és kivitelezését.

„Hogy napra pontosan mikor tudjuk licitre kiírni, az már nem tőlünk, hanem az Országos Közbeszerzési Hatóságtól, amelynek rá kell bólintania – de reményeim szerint ezzel a beruházással kapcsolatban ez lesz az utolsó olyan mozzanat, amikor másoktól függünk, s onnantól már a mi kezünkben lesz az irányítás” – mondta a megyei önkormányzat vezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?