„Klasszikus” tanévkezdésre készülnek Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat e heti ülésén 5,7 millió lejt hagyott jóvá a tanintézményeknek, hogy azok megfelelően felkészülhessenek az iskolakezdésre, mondta sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az iskolák, óvodák számára kiutalt pénzből szükség szerint megvásárolják a tisztító és fertőtlenítőszereket, online platformokat, táblagépeket, illetve új padokat is beszereznek, hogy a diákok megfelelő távolságot tudjanak tartani egymás között.

A polgármester szerint a koronavírus-fertőzéses számok alapján Sepsiszentgyörgyön a zöld forgatókönyv alapján tervezik az iskolakezdést, azaz ahol lehet, ott a diákok és tanárok részvételével, egy vagy két váltásban megtartják a tanórákat. Antal Árpád szerint fel kell készülniük a sárga forgatókönyvre is, abban az esetben, ha megnövekszik a fertőzöttek száma, számolni kell azzal ha valamelyik osztályban egy diák megfertőződik, akkor osztálytársai két hétig otthon kell maradjanak, ha több diák megbetegszik akkor az iskola összes diákja házi elkülönítésbe kényszerül és az idő alatt sem állhat le az oktatásuk, így ilyen esetben online tanítást kell biztosítani számukra.

Mindannyiunk érdeke egyrészt, hogy a gyerekek iskolába járjanak, másrészt, hogy biztonságos körülmények között működjön az oktatás, mutatott rá Antal Árpád, aki felhívta a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda az óvintézkedések betartására, mert tulajdonképpen azon múlik, hogy a gyerekek járnak vagy sem az iskolába. A polgármester szerint az iskolaigazgatókkal való egyeztetés során többen jelezték, hogy csak akkor tudják az osztálytermekben biztosítani a megfelelő távolságot, ha egyszemélyes padokat vásárolnak, ha ugyanis kétszemélyes padokba ültetnek egy gyereket, akkor egy időben nem tud jelen lenni az egész osztály.

Antal Árpád szerint van néhány aluldefiniált fogalom, ilyen például az egy méteres távolság a diákok között, de az nincs meghatározva, hogy ezt mettől meddig számolják, válltól vállig vagy könyöktől könyökig stb. Másrészt a háromszéki főtanfelügyelő felhívta a figyelmet, hogy ezer pedagógust kellene még alkalmazni ahhoz, hogy a gyerekeket két váltásban lehessen tanítani, ez országos szinten legalább százezer személyt jelent, ám kérdés az, hogy hol van elfekvőben ennyi, pedagógus képesítéssel rendelkező munkavállaló az országban, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi polgármester.  

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat számítógép-vásárlásra 1500 lejes támogatást tud biztosítani minden pedagógusnak és a megvásárolt készülék az oktató tulajdonába kerül, így mindenki eldöntheti, hogy milyen minőségű számítógépet szeretne magának, igényei és lehetőségei szerint mennyivel tudja felpótolni az önkormányzattól kapott támogatást, mondta Antal Árpád. Hozzátette, hogy a rendes pedagógusok előnyt élveznek, és ha a leadott kérések száma meghaladja a számítógép-vásárlásra szánt keretösszeget, akkor a kérések leadási sorrendjében ítélik oda a támogatást, illetve nagyszámú igénylés esetén kiegészítik az erre szánt pénzkeretet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?