Ötszáz segélycsomagot ad át a Máltai Szeretetszolgálat Marosvásárhelyen

„A hit megvédése és a rászorulók megsegítése” – a járvány idején is a lovagrend jelmondatát követve segítettek a Romániai Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, munkatársai a rászorulókon – hangzott el azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyet Marosvásárhelyen tartott a szervezet, és amelyen bemutatták a The Global Fund for Forgotten People által támogatott projektjüket is.

Az elmúlt fél évben sem hagyták alább a munkát a Romániai Máltai Szeretetszolgálat tagjai, a koronavírus miatti intézkedések betartása mellett az önkénteseik, munkatársaik megállás nélkül segítették a rászorulókat.

Tischler Ferenc, a szeretetszolgálat országos főtitkárának elmondása szerint a szervezet március közepétől teljes erőbedobással segít a rászorulókon.

“Nagyon érdekes tapasztalatokon mentünk át, különleges kihívásokkal találkoztunk. Nem voltunk felkészülve erre a periódusra, mert nem tudtuk, hogyan kell most segítenünk, hiszen ez más volt, mint amit az elmúlt 30 évben csináltunk, de megtanultuk, felkészültünk és erősödtünk. Olyan személyek ajánlották fel a segítségüket, akikre nem számítottunk” – mondta a Marosvásárhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón.  

Románia szerte 18 munkaponton vannak jelen és a tevékenységük 95 százalékát az önkéntes munkára alapozzák. Meglepetten számolt be arról, hogy az eddigi évekhez képest – amikor évi 25-30 ezer kedvezményezetten segítettek – az elmúlt két és fél hónap alatt a segítséget százezer ember igényelte.

Ez a segítségnyújtás jelenthet meleg vagy hideg ételt, tanácsadást, fertőtlenítőszerek kiosztását. Ezek a programok többnyire az időseket, mozgássérülteket célozzák meg, de segítettek olyan családokon is, amelyekre a lelki nevelők, esetenként a szomszédok hívták fel a szeretetszolgálat figyelmét.

Simu Anca, a marosvásárhelyi kirendeltség ideiglenes vezetője, bemutatta azt az 500 csomagot, amelyet 250 személy kap meg kedden a The Global Fund for Forgotten People által támogatott projekt keretében. A csomagokban főként idősek és mozgássérült személyek részesülnek, de van néhány olyan család is, ahol nagyon sok a gyermek. A csomagok tartós élelmiszereket tartalmaznak: cukrot, lisztet, konzerveket.

Az ideiglenes igazgató kifejtette, hogy a szükségállapot idején nagyon sok önkéntesük segítette az idősek mindennapjait, nemcsak a bevásárlással, hanem a ház körüli teendők elvégzésével is, hiszen az idősebb generáció van a legnagyobb veszélyben. Minél több önkéntes bevonásával szeretnék folytatni a munkát a következő időszakban is.

A Máltai Szeretetszolgálat több mint 900 éves múltra tekint vissza. Napjainkban a rend 12 ezer lovaggal rendelkezik, 92 országban van nagykövetsége, tagja a NATO-nak, ENSZ-nek, úgy működik, mint egy állam és próbál ott segíteni, ahol szükség van. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat elődje 1901-ben alakult meg Kolozsváron. Az elmúlt 30 évben annyira kinőtte magát, hogy az ország legerősebb humanitárius szervezetévé vált. Ez az egyetlen olyan humanitárius szervezet, amely az ország legnagyobb kitüntetésében részesült, megkapta a Románia érdemrendje kitüntetést.

Kapcsolódók

Kimaradt?