FRISSÍTVE – Elhunyt Benedek István orvosprofesszor Marosvásárhelyen

FRISSÍTVE: Meghalt a koronavírussal megfertőződött Dr. Benedek István nyugalmazott orvosprofesszor, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház hematológiai osztályának volt vezetője, aki 2011-ben az első csontvelő-átültetést végezte Romániában egy felnőtt páciensen, és számos országos orvosi premier köthető nevéhez. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ Maros Megyei és Marosvásárhelyi Szervezete megdöbbenéssel, fájdalommal értesült dr. Benedek István halálhíréről. 

A hírt Benedek István családja kedden megerősítette az Agerpres hírügynökségnek. A nyugalmazott orvosprofesszor októberben töltötte volna be 72. életévét.

Az ő vezetésével alapították meg a megyei kórház hematológiai osztályán a csontvelő-átültetésére szakosodott részleget 2001-ben, ahol többek között a leukémia különböző fajtáival, Hodgkin-kórral, sclerosis multiplexszel, valamint más autoimmun betegségekkel küszködő embereket gyógyítottak.

Benedek István vezetésével országos premierként hajtották végre az első őssejtes immunmágneses szelekciót, hogy megelőzzék az őssejtek leukémiás sejtekkel történő megfertőződését, majd az első őssejtbeültetést is elvégezték egy leukémiás betegen. 2007-ben pedig szintén elsőként egy sclerosis multiplexben szenvedő betegen hajtottak végre őssejtbeültetést, és ugyanabban az évben egy autoimmun betegségben szenvedő személy kapott őssejtbeültetést az ő szakmai tudásának is köszönhetően.

FRISSÍTÉS: Benedek István egykori önkormányzati tanácsosként, a Marosvásárhelyi szervezet elnökeként, elismert és közismert orvosprofesszorként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította.

Dr. Benedek István orvos, egyetemi adjunktus. Székelyudvarhelyen született 1948-ban, orvos családban. 1973-ban szerzett orvosi diplomát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, 1979-ben már az egyetemen tanársegéd lesz. Négyéves mezőszentpéteri körorvosi gyakorlat után vizsgázik a Szentgyörgy utcai 2-es számú belklinikán meghirdetett belgyógyász tanársegédi és klinikusi állásra, ahol több évtizeden át dolgozott.

A hematológiai szakképzést Bukarestben dr. Berceanu Ştefan professzornál végezte 1984-ben. Bevallása szerint már akkor megfogalmazódott benne, hogy Marosvásárhelyen egy csontvelő-átültetési központot hoz létre. Álma csak az 1990-es évek végén vált valóra. 1991-től főorvosként dolgozik. 1995-ben megnyitja a Carit-San magánrendelőt, amelynek igazgató-főorvosa, 1998-tól a Hematológiai Klinika osztályvezető főorvosa, ahol közel 400 csontvelő-átültetést hajtottak végre.

Az orvostudományok doktora, több mint 200 tudományos dolgozat szerzője és ugyanennyi szakdolgozat vezetője, amelyek több külföldi és hazai szaklapban jelennek meg. Több egyetem (Budapest, Florida, Debrecen) díszdoktora, elismert professzora. Többek között a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány életműdíjasa, a budapesti Semmelweis Egyetem Dr. Genersich Antal Alapítvány határon túli különdíjának kitüntetettje. Elismeréseit „a 45 év munkájáért, harcáért, áldozatáért, a fiatal erdélyi magyar orvosok támogatásáért” kapta.

„Semmi sem fontosabb, mint a segítségnyújtás” volt a jelmondata, hiszen családi hagyomány folytatásaként választotta hivatását, mivel orvosként tudott a legtöbbet tenni embertársaiért. A romániai és a magyar Hematológiai Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület tagja. Sportolóként is kiváló eredményeket ért el: 1970-73-ban a romániai úszóválogatott tagja, 1970-ben országos bajnok, míg a törökországi Balkán bajnokság negyedik helyezettje volt.

A rendszerváltást követően jelentős szerepet vállalt a marosvásárhelyi közösség építésében. Közvetlenül a rendszerváltás után a Segítő Jobb erdélyi képviselőjeként több beteget juttatott ki térítésmentesen külföldre súlyos műtétekre, orvosi kezelésekre. 2008 és 2012 között az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezetének elnöke volt, 1996-tól 2016-ig az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosa, frakcióvezetője volt. Kiváló tárgyalókészséggel, empátiával és hozzáértéssel irányította úgy a város politikai életét, mint a frakció munkáját.

Kimaradt?