Keddi pótérettségi: több tucat végzőst zártak ki csalási kísérlet miatt

Csalási kísérlet miatt 55 végzőst zártak ki kedden az őszi érettségi második írásbeli vizsgájáról, amelyen a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kellett számot adniuk tudásukról.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a 28 247 jelentkező közül 22 187-en vettek részt a vizsgán, 6005-en nem jelentek meg. Utóbbiak közül négyen elkülönítésben vannak, hat személyt pedig kórházban kezelnek vagy karanténban vannak. 

A keddi vizsgára jelentkezők közül senkinek sem volt 37,3 Celsius-foknál magasabb a testhőmérséklete, 55 vizsgázót azonban kizártak csalási kísérlet miatt.

Szerdán a szaknak megfelelő választott tantárgyból tartják az írásbelit, csütörtökön pedig anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozók tudását. A nyelvi és digitális kompetenciák felmérésére nem szerveznek szóbeli vizsgát, hanem elismerik a tanulók év közben kapott jegyeit. Ez a folyamat augusztus 28-án, 31-én és szeptember 1-jén zajlik majd.

Az írásbeli vizsgák eredményeit szeptember 2-án 12 óráig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap 14 és 20 óra között lehet benyújtani, elektronikus úton is. Az eredményeket – akárcsak a nyári érettségin – ezúttal is név nélkül közlik. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket szeptember 5-én ismertetik.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?