Koronavírus: a fertőzésszámok megugrására számít az iskolakezdés után a román főmikrobiológus

Egészen biztosan megnő a koronavírus-fertőzöttek száma az iskolakezdés után – nyilatkozta vasárnap Alexandru Rafila főmikrobiológus a Digi 24 televízió műsorában. A szakember javasolja, hogy ősztől fokozottan figyeljenek oda, ha a gyermekek idős nagyszüleikkel kerülnek kapcsolatba: vezessék be otthon a maszkviselés szabályát vagy próbáljanak fizikai távolságot tartani.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke rámutatott: tudomása szerint nincs olyan ország, ahol a tanévnyitás nem járt volna az esetszámok megugrásával.

Amennyiben a szeptemberi iskolakezdésig csökkenő tendenciát mutatnak az új fertőzésszámok az országban, ez a megugrás „elviselhető” lesz az egészségügyi rendszer kapacitása szempontjából, a gond akkor lesz, ha marad a napi 1200-1400 fölötti új esetszám és erre jönnek majd rá az iskolakezdés hatására történt megbetegedések, érvelt Alexandru Rafila a news.ro híradása szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője bizonyos esetekben megfontolásra javasolja az otthoni maszkviselést is. Nem kerülni kell, de bizonyos szabályokat szerinte be kell majd ősztől tartani a gyermekek idős, krónikus beteg családtagjaikkal való találkozása során. Ajánlatosnak tartja ilyen esetben a maszk viselésé, a fizikai távolság betartását.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?