Szabadidős övezetté alakítják az Olt sepsiszentgyörgyi szakaszát

Az Olt folyó partjának Sepsiszentgyörgyön átvezető szakaszát szabadidős övezetté alakítanák, jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatóján rámutatott, több tíz hektárnyi kihasználatlan terület van az Olt folyó és a védőgát közti szakaszon.

Ez a terület a Vízügyi Igazgatóság tulajdonában van, azért nem tudott eddig az önkormányzat beruházni, ám a júliusban megjelent 2020/122-es törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok közhasznú beruházásokat valósítsanak meg a folyóvizek árterületén, partnerségben a Vízügyi Igazgatósággal.

Antal Árpád szerint az Olt folyó sepsiszentgyörgyi árterületének szabadidős övezetté alakításáról már alá is írták a partnerségi szerződést az Olt folyót és annak vízgyűjtő medencéit felügyelő Râmnicu Vâlcea-i Vízügyi Igazgatósággal. A polgármester szerint ezzel az a régi álom válhat valóra, hogy szabadidős tevékenységre alkalmas infrastruktúrát alakítsanak ki az Olt folyó és a védőgát közti több tízhektáros területen.

Következik, hogy a vízügyi szakemberekkel bejárják az érintett területet és kijelöljék azokat a helyeket, amelyek alkalmasak a szabadidős övezetté való alakításhoz, ezt követően tanulmányokat is kell készíteni például arról, hogy az Olt folyó áradása esetén hol és mennyi idő alatt éri el a víz azt a szintet, amely már problémát okozhat. Emellett a szabadidős létesítményeket úgy kell elhelyezni, hogy azok a védőgát magassága fölé kerüljenek.

 

Antal Árpád szerint amint a vízügyi szakemberek kijelölik a fejlesztésre alkalmas helyeket, az önkormányzat egy ötletpályázatot hirdet. Szeretnének olyan szabadidős infrastruktúrát kialakítani, amelybe bevonják az Olt folyó vízét is, például strandolásra alkalmas részeket is kialakítanak. Mindennek megvalósítására Európai Uniós pénzforrásokra pályáznak.

A polgármester emlékeztetett, hogy az Olt folyó sepsiszentgyörgyi szakaszának térségében már vannak elkezdett programok, így aláírtak egy uniós finanszírozási szerződést az Olt folyó védőgátján megépülő 7 kilométeres kerékpárút kialakításáról, illetve zajlik a közbeszerzés az Állomás negyedi tó és környéke rehabilitálására. A tó mellett, egy 29 500 négyzetméteres zöldövezetet alakítanak ki, ahol sétányok, futópálya, kerékpározásra alkalmas utak és sportpálya is helyet kap.

„Egy ilyen projekt megvalósítása hatalmas lehetőség a város számára. Ezek a területek távolabb esnek a városközponttól, ahol vannak már létesítmények, amelyek a kikapcsolódást szolgálják, így az itt élő lakóknak is rendelkezésükre áll majd egy nagyon értékes kikapcsolódási, szórakozási infrastruktúra. A megvalósítás több éves, hosszú folyamat, számos tanulmányra lesz szükség, hogy olyan terveket valósítsunk meg, amelyeket a jogszabályok és a szabályozások is lehetővé tesznek a szóban forgó árterületen” – mondta el Antal Árpád

A polgármester szerint a Vízügyi Igazgatósággal egy másik partnerségi szerződést is kötöttek, amely alapján a következendő hetekben elkezdődik a Debren patak medrének nagyobb léptékű takarítása. A közeljövőben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Debren patak mentén egy gát építését is tervezi, amely megvédené a várost a Sugásfürdő felől érkező esetleges nagyobb vízmennyiségtől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?