Zöld forgatókönyv: a diákok negyedének nem jut tanterem Bihar megyében

A hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

Bihar megyében a tanfelügyelőség adatai szerint a diákok háromnegyede kezdheti az iskolákban a tanévet, ha szeptember 14-én a zöld forgatókönyv érvényesül, vagyis a tanulók fizikai jelenlétével zajlik az oktatás.

A diákok 75 százaléka mehet iskolába a jelenlegi egészségügyi előírások betartása mellett, jelentette be legutóbbi sajtótájékoztatóján Virgil Blage Bihar megyei főtanfelügyelő. A tanfelügyelőség a Bihar megyében működő 748 óvoda és iskola helyiségeit mérte fel, ennek nyomán az is kiderült: a tanulók negyedének nem jut hely az előírt feltételek betartásával.

A tanintézeteknek 5022 termük van, ősszel pedig 4345 óvodai csoport, illetve osztály indul el. Ha a tanulóknak két méteres távolságot kell egymástól tartaniuk, az osztályok száma 1127-tel nő, s így akkor 265 osztály diákjainak kell majd váltásban tanulniuk, hangzott el a sajtótájékozgtatón. Az önkormányzatok további 68 termet tudnak biztosítani, de 43 teremmel így is kevesebb van a szükségesnél.

A legnagyobb tanteremhiány azokban az iskolákban van, ahol sok a diák, számolt be a bihon.ro portál. Ilyen például Nagyváradon a 11-es Számú Általános Iskola, ahol a jelenleg szükségesnél kilenc tanteremmel van kevesebb, a Dimitrie Cantemir iskolában, a Baptista Teológiai Líceumban, a 28. és 54. számú óvodákban egyaránt három terem hiányzik, de a paptamási és bihardobrosdi iskola is teremhiánnyal küzd. Ezek a tanintézmények valószínűleg a tényleges és az online oktatás egyidejű alkalmazását választják majd.

A múlt héten a minisztérium kérésére a tanfelügyelőségek megyénként felmérték, hogy rendelkeznek-e az iskolák megfelelő mennyiségű tanteremmel és tanerővel a diálok fizikai jelenlétével történő tanévkezdésre, tekintettel az egészségügyi szabályokra. A Hargita megyei helyzetől itt, a Kovászna megyeiről itt olvashat.

A tanfelügyelő közlése szerint az óvodásoknak, elemistáknak, az ötödik, nyolcadik, kilencedik és tizenkettedik osztályosnak kell előnyt élvezniük, az órák tényleges látogatásánál. Lehetőség van arra is, hogy egy osztály diákjainak fele a tanteremben, a másik fele pedig online kövesse az órákat, az órák közvetítésére 1234 tanterem alkalmas. Ez elméletben nagyon szép, csakhogy az is elhangzott: Bihar megyében 12 856 diáknak nincsen eszköze az online oktatáshoz…

Az iskolák döntésének függvényében további pedagógusokra is szükség lehet. Az óvodákban 110, az elemi osztályok tanításhoz 129,5 a gimnázium alsó tagozatában 99,5 a felső tagozaton, azaz a középiskolai oktatásban 73 állásnak kellene létesülnie. A nem tanügyi, kiegészítő személyzetnek 254,5 állás létesülhet, de őket a tervek szerint órabérben fizetik majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?