Kórházigazgató: egészségügyi szempontból aggasztó az iskolakezdés

Iskolakezdés után felerősödhet a koronavírus-fertőzés közösségen belüli terjedése, vagyis a gyerekek elkaphatják egymástól a vírust, hazavihetik és megfertőzhetik családtagjaikat, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerdai, online sajtótájékoztatón kifejtette: aggasztja az iskolakezdés, amely újabb kihívás elé állítja az egészségügyi ellátást, mivel várhatóan megnő a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve az eddiginél több járványtani vizsgálatra lesz szükség. 

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató leszögezte: az iskolakezdéssel járó veszély ellenére úgy véli, hogy az óvodák és iskolák meg kell hogy nyissák kapuikat a tanulók előtt, ám fokozott elővigyázatosságra int mindenkit.

András Nagy Róbert szerint egy tíz évesnél kisebb gyerektől nehezen elvárható, hogy tartson távolságot barátaitól és folyamatosan viseljen védőmaszkot, emiatt elkaphatja és behurcolhatja a vírust a családjába. Meglátása szerint a szülőknek és a pedagógusoknak kell majd fokozottan odafigyelniük, hogy a gyerekek betartsák az óvintézkedéseket és ne engedjék közösségbe azokat, akiknek koronavírusra utaló tünetei vannak, ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.  

András Nagy Róbert arra is rámutatott, hogy tanévkezdéskor - miután a gyerekek fél év után visszakerülnek a közösségbe - megjelennek majd a felső légúti megbetegedések is, és ez nehezíti az orvosok helyzetét, mivel a tünetek hasonlítanak a koronavírus fertőzöttekéhez. Szerinte a háziorvosokra és a közegészségügyi szakemberekre nagy feladat hárul, hogy fel tudják állítani a differenciált diagnózist, azaz meg tudják különböztetni a felső légúti megbetegedést a koronavírus fertőzéstől.

Most súlyosabb lefolyású a fertőzés, mint a járvány elején volt

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója elmondta, az tapasztalható, hogy jelenleg súlyosabb állapotban kerülnek kórházba a koronavírus-fertőzöttek, mint ahogyan történt a járvány elején, március-áprilisban. Egyre több fertőzöttnél alakul ki súlyos tüdőgyulladás, ezért intenzívebb ellátásra szorulnak. András Nagy Róbert ezt azzal magyarázza – a járványtani vizsgálatok azt igazolják –, hogy az érintett betegeknél már akár hetekkel korábban jelentkeztek a tünetek, azaz a láz, a köhögés, ám nem fordultak orvoshoz egész addig, míg állapotuk nem súlyosbodott. Emiatt egyre többen kerülnek közepesen súlyos vagy súlyos állapotban kórházba.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 50 koronavírus-fertőzéssel azonosított beteget kezelnek, közülük hárman vannak nagyon súlyos és harmincnyolcan közepesen súlyos állapotban, legtöbbjüknél tüdőgyulladást diagnosztizáltak. András Nagy Róbert elmondta, az egészségügyi minisztérium legutóbb augusztus 12-én módosította a koronavírus-fertőzés kezelési módszertanát, ekkor vezették be a Remdesivir nevű koronavírus-elleni gyógyszert, és más orvosságokat is.

Terjed a „piszkos kezek betegsége”, a Hepatitisz

András Nagy Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban 10 háromszéki gyerek került kórházba Hepatitisz A fertőzéssel, amit a „piszkos kezek betegségének” is neveznek. Rámutatott: mindez azért aggasztó, mert a koronavírus-járvány miatt hónapok óta éppen a gyakori és alapos kézmosás és a higiénia fontosságát hangsúlyozzák. A kórházigazgató szerint a tíz Hepatitisz A fertőzött gyerek nem egy helyről érkezett, hanem a megye más-más településeiről, így nem lehet egy fertőzés gócról beszélni. 

Bár máskor is előfordultak hepatitisz-fertőzések, most aggasztó, hogy rövid idő alatt tíz gyerek betegedett meg. A hepatitisszel fertőzött kiskorúakat átmenetileg a kórház egy különálló osztályán szigetelték el, de keresik az állandó megoldást, ahol el tudják helyezni a koronavírustól független, más jellegű fertőző betegeket, így a hepatitisz, skarlát vagy kanyarós betegeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?