Megszépülhet Nagyenyeden a patinás Bethlen utca

Hosszú évek várakozása után megújulhat Nagyenyed központjának egykoron egyik legszebb utcája, amelynek az egyik végén található a Bethlen Gábor Kollégium, a másikon pedig a központi sétatér.

A hírt Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere osztotta meg Facebook-oldalán, ahol kifejtette, hogy már a kommunizmus utolsó 25 évében elkezdődött az utcában található hét, egykor az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában lévő műemlék jellegű épület enyészete.

„Hiába volt a visszaszolgáltatás, a tulajdonos nem tudta átvenni az épületeket, mert a város akkori vezetősége képtelen volt 2007 óta átköltöztetni a törvénytelenül ott lakó, mintegy 100 személyt. Nekünk ez is sikerült, és most az Erdélyi Református Egyházkerület, mint az épületek tulajdonosa, elkezdhette a felújítást. Szívből remélem, ez a zaj, por és rendetlenség mindenkinek örömöt okoz és tudom, a városnak óriási plusz értéket hoz!” – írta közösségi oldalán az alpolgármester.

Lőrincz Helga a Maszolnak elmondta, hogy a város önkormányzata nem rég hagyta jóvá az épületek felújítását, és a tervek szerint 2021 év végéig el kell készülniük a munkálatokkal. Jelen pillanatban is dolgoznak, így az idő előrehaladtával egyre látványosabb lesz az eredmény. Ezzel párhuzamosan az utca közműrendszerének és a burkolat javításának is nekifog a város, így az utca átfogó megújítása valósulhat meg.

Egyébként a Bethlen utca burkolata alatt fektetik majd le az új fővízvezetéket, amely Szászsebes irányából Marosújvár felé halad át Nagyenyeden.   

„Ezek az épületek mind a református egyház tulajdonában vannak, eredetileg a kollégium tanárainak épültek mint szolgálati lakások. Az 1960-as évektől azonban a tanárok elköltöztek innen, és a város olyanokat költöztetett ide, akiknek nem volt lakásuk. Az évek alatt ezek a hátrányos helyzetű emberek lelakták az épületeket. Hosszú ideig átláthatatlan volt, hogy pontosan kik és hányan éltek ott” – ismertette az épületek sorsát az alpolgármester.

Az egyház 2006-ban kapta vissza az épületeket, és a törvény értelmében a benne lakóknak öt év állt a rendelkezésére, hogy elhagyják azokat. Mégis 2017 őszére történt meg a teljes kilakoltatás. Az alpolgármester kifejtette, hogy a református egyház adomány gyanánt lakhatásra alkalmas konténereket vásárolt, amelyekben 98 embert tudtak elhelyezni. A lakás-konténereket Nagyenyed azon városrészében helyezték el, ahol egyébként is szociális lakásokat készülnek építeni.  

 Lőrincz Helga zárásként elmondta, hogy reményeik szerint turisztikai célra tudják majd használni a megújult épületeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?