Már nem Szatmár a legbiztonságosabb megye: megugrott a fertőzöttek száma

Jelentősen megnőtt az igazoltan koronavírus-fertőzött, valamint fertőzésgyanús esetek száma a hónapok óta legbiztonságosabbnak minősülő Szatmár megyében, ahol többek között a katasztrófavédelem 21 tűzoltója is megfertőződött – olyannyira, hogy beteltek a számukra fenntartott kórházi ágyak s fontolgatják: ismét COVID-19-kórházzá alakuljon át a Nagykárolyi Városi Kórház.

Hosszú idő óta Szatmár megyében regisztrálták a legalacsonyabb koronavírus-fertőzött számot s egy-egy friss fertőzött regisztrálása között is napok teltek el, az utóbbi periódusban viszont drasztikusan megemelkedtek az esetszámok. Reaktiválni kellett a Nagykárolyi Városi Kórház intenzív terápiás osztályát a koronavírusos betegek számára, és ahogy állnak a dolgok, lehetséges, hogy hamarosan újra COVID-19-kórházként fog működni a az egészségügyi intézmény.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége pár nappal ezelőtt kongatott vészharangot, s jelezte a közegészségügyi igazgatóságnak, hogy alig van már szabad helyük a koronavírusos páciensek számára. A bikszádi tüdőgondozó tele van a fertőzésgyanús és igazoltan fertőzött páciensekkel; az avasfelsőfalui kórház szintén megtelt, akárcsak a szatmárnémeti járványkórház, ahol már csak 3 szabad ágy volt van, ráadásul az ottani intenzív terápiás osztályon lévő négy ágy mindegyike foglalt.

Adrian Marc kórházmenedzser summás megfogalmazása szerint kritikus a helyzet – de különösebben nincs is miért csodálkozni rajta, hiszen az emberek jönnek-mennek, rengeteg külföldi érkezett haza, nagyon sok szatmári utazott ide-oda vakációzni, s a helyben maradottak is fütyülnek a legelemibb szabályok (maszkviselés, kézmosás) betartására, szervezik a megengedettnél jóval népesebb magánrendezvényeket, bulikat.

Koronás tűzoltók

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség 21 tűzoltójáról bizonyosodott eddig be, hogy igazoltan koronavírus fertőzöttek: a hétvégén előbb az avasfelsőfalui egység 10 lánglovagjának teszteredménye volt pozitív, ezt követően a tűzoltóság avasfelsőfalui, turci, de szatmárnémeti és nagykárolyi egységeiben is megtették az ilyenkor kötelező óvintézkedéseket, a megyei állomány valamennyi tagját kivétel nélkül tesztelésnek vetették alá és az eddigi eredmények már 21 fertőzést igazoltak (12-t az avasfelsőfalui, 9-et a szatmárnémeti egységnél).

Bianca Timiş katasztrófavédelmi szóvívő tájékoztatása szerint folytatódnak a járványügyi ankétok, és az már biztos, hogy megbetegedett kollégáik közül senki sem bevetés vagy mentés közben fertőzödött meg, hanem nyaralások, valamint rokonlátogatások során. Az igazoltan koronavírusos tűzoltókkal közvetlen és közvetett kapcsolatba került társaik tesztelése folyamatosan zajlik, s épp ennek okán sajnos nem kizárt, hogy esetleg újabb pozitív eredmények is lesznek.

Timiş hangsúlyozta azt is: a 21 tűzoltó egyidejű megbetegedése nem veszélyezteti a katasztrófavédelem tevékenységét, nincs létszámhiány, az állomány lefedett; felfüggesztették a szabadságolásokat és átcsoportosításokat eszközöltek, hogy bármilyen vészhelyzeti riasztás esetén, ugyanúgy mint eddig, maradéktalanul a lakosság segítségére tudjanak sietni. „Hangsúlyozom: kollégáink nem bevetés közben fertőződtek meg, és bármilyen riasztás helyszínére csak a már letesztelt, negatív eredménnyel rendelkező tűzoltók vonulnak ki” – nyomatékosította.

Fertőzött a nagykárolyi városháza egyik munkatársa is

Hétfőn a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egyik alkalmazottjának is pozitív lett a koronavírustesztje. Első lépésben az illetővel egy irodában dolgozókat azonnal házi elkülönítésbe helyezték, megkezdték a közösen használt irodák fertőtlenítését, a közegészségügyi igazgatóság szakemberei pedig végzik az epidemiológiai vizsgálatot az intézményben.

„Mivel megjelent a COVID-19 fertőzés az intézményben, arra kérem a nagykárolyiakat, hogy csak halaszthatatlan ügyintézés esetén keressék fel a hivatalt, s inkább a telefonos, vagy az online módon is használható szolgáltatásokat vegyék igénybe. Amennyiben mégis személyesen jönnek a hivatalba, mindenképpen hozzanak magukkal maszkot, mert maszk nélkül senkinek nem engedélyezzük a belépést. Ugyanakkor azt is kérem, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket. Mindezek mellett több fontos megelőző intézkedést is bevezetünk, az adminisztrációs területeken tevékenykedő kollégáink védelme érdekében” – jelentette ki Kovács Jenő polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?