Felfüggesztették a sztrájkot, a kormányhoz fordulnak a marosnémeti hőerőmű alkalmazottai

Több órás tárgyalás után felfüggesztették kedd délután a sztrájkot a marosnémeti hőerőműnél, az elmaradt bérekkel kapcsolatos problémákkal a felek a kormánytól várják a megoldást – közölte Cristian Iştoc szakszervezeti bizalmi.

Az erőmű mintegy 150 alkalmazottja kedden kezdett spontán sztrájkba, miután egyes juttatásaikat, amelyek személyenként 3000 és 5000 lej közötti összegre rúgnak, több mint öt hónapja nem kapták meg.

A reggeli váltásban dolgozók nem álltak munkába, tiltakozásukkal elmaradt juttatásaik törlesztését, valamint a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) átszervezését követelik az ország energetikai biztonsága és munkahelyük biztosítása érdekében. Amennyiben a CEH átszervezésére, a marosnémeti hőerőmű további működésére vonatkozó pontos terv kidolgozására nincs hajlandóság, és a hőerőmű bezárása mellett döntenek az illetékesek, fejenként 90 ezer lejes végkielégítést kérnek az ott dolgozók – áll abban az átiratban, amelyet Ludovic Orban miniszterelnöknek is elküldtek.

A mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztató marosnémeti hőerőmű a Hunyad megyei Energetikai Komplexum része a lónyai (Lonea), a lupényi (Lupeni), a livezényi (Livezeni) és zsilyvadejvulkáni (Vulcan) bánya, illetve a parosényi (Paroşeni) hőerőmű mellett. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?