Fél év múlva elkezdődhet a borosjenői vár felújítása

Az Arad megyei Borosjenő várának felújítási munkálatai hat hónapon belül elkezdődhetnek. Az utóbbi évtizedek alatt jelentősen megromlott állapotú épület helyreállítására 23 millió lejt szán a helyi önkormányzat.

A város polgármestere, Călin Abrudan úgy nyilatkozott hétfőn az Agerpres hírügynökségnek, hogy a kivitelezésre vonatkozó pályázati kiírásra négy építkezési vállalat nyújtotta be a jelentkezési iratcsomóját, amelyek közül egyet még az elbírálás kezdetén kizártak, mert nem felelt meg minden feltételnek. A másik három jelentkező közül kettő romániai, egy pedig olaszországi székhelyű vállalkozó.

A kiírás nyertesének nevét akkor teszik közzé, amikor lejár a fellebbezési határidő. A polgármester szerint mindhárom esélyes kivitelező hasonló összeget szabott meg, de várhatóan 20 százalékkal kevesebb pénzre lesz szükség a munkálatok elvégzéséhez, mint amennyit a projektben megszabtak.

„Arra számítunk, hogy a szerződés-aláírást követő három hónapban elkészülnek a kivitelezésre vonatkozó tervek. Korábban már kötöttünk egy szerződést a tervek elkészítésére, de az a cég nem fejezte be a munkát, így a kivitelezési pályázatba belefoglaltuk a tervek hátralévő részésnek elkészítését is. Elméletileg év végén már kiadhatjuk a munka megkezdésére vonatkozó rendelkezést, de mivel tél lesz, valószínűleg leghamarabb jövő év februárjában nyithatjuk meg az építőtelepet” – mondta a polgármester.

Tavaly júniusban írta alá a regionális fejlesztési minisztérium, valamint a Nyugati Regionális Fejlesztési Régió a vár felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést. A rendelkezésre álló összeg 23 273 075 lej, a munkálatok elvégzéséhez két évre számítanak. A felújítás után a helyi önkormányzat turisztikai célokra használná az épületet.  

A borosjenői várat 1645–1652 között a Rákóczi fejedelmek építtették. 1658. augusztus 28-án a török sereg megostromolta a várat, amelyet az ostrom ötödik napján a védők feladtak. 1693-ban a várat Veterani tábornok foglalta vissza. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során a magyarok szerezték meg a várat. 1849. augusztus 21-én Vécsey Károly itt adta meg magát az orosz Rüdiger tábornoknak. 1870 körül a belső várat neoklasszicista stílusban újították fel.

A második világháborút követően kisegítő iskola működött a falai között. 1970–1972-ben nagyjavításra és korszerűsítésre került sor benne. 1998-ban az iskolát elköltöztették, és a vár Borosjenő városának a tulajdonába került. A város anyagi források hiányában csak a minimális állagmegőrzési munkákat végeztette el. 2008–2009-ben Gyula városával együttműködve próbáltak forrásokat szerezni a vár turisztikai hasznosítása érdekében, de a pályázatot 2010. augusztusban elutasították.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?