Esőriadó a nyugati országrész megyéiben

Harmadfokú (vörös jelzésű), azonnal hatályba lépő esőriasztást adott ki vasárnap kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) több Arad megyei településre. Hunyad, Kolozs és Fehér megyére árvízriadót adtak ki.

A meteorológusok szerint Honctő, Soborsin, Háromalmás, Marosborsa, Tótvárad, Marospetres, Keszend és Raj településeken felhőszakadások, villámlások, jégesők várhatók. A szél megerősödik, a csapadék mennyisége meghaladja a 40-50 litert négyzetméterenként.

A szakemberek szerint ezen a vidéken már több mint 40 liternyi eső esett négyzetméterenként az elmúlt órákban. Az azonnal hatályba lépő figyelmeztetéseket legtöbb 6 órás időszakra adják ki.

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriasztást adtak ki vasárnap a hidrológusok több Fehér, Kolozs és Hunyad megyei folyóra. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint vasárnap 15 és 22 óra között az eddigi és az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék következtében nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a védelmi szintet a Maros folyó vízgyűjtő medencéjében, a Küküllővel és a Sztriggyel való összefolyás közötti szakasz jobb oldali mellékfolyóin (Fehér és Hunyad megye).

Nagyobb valószínűséggel és fokozottabb mértékben következhetnek be ezek a jelenségek az Ompoly és az Algyógy folyón.

Szintén 22 óráig meghaladhatja a védelmi szintet a vízállás a Kis-Szamos vízgyűjtő medencéjében lévő folyókon, Kolozs megyében. A szakemberek szerint fokozottabb az áradásveszély a Hideg-Szamos alsó folyásának és a Fenes folyónak a medencéjében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?