Mégis kötelezni akarják a maszkviselést az iskolákban – az órákon is

Mivel nincs rá garancia, hogy a tanulók be fogják tartani a szükséges egyméteres fizikai távolságot, a legbiztosabb védekezés a maszk viselése – jelentette ki az Edupedu tanügyi portálnak Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A maszkviselést I. osztálytól XII. osztályig kötelezni akarják a tanórák és a szünetek ideje alatt is. Kivételt képeznek az előkészítő osztályos és az óvodás gyermekek. A miniszter ugyanakkor ismertette: mielőtt a tanulók szünetre mennek, fertőtleníteniük kell kezeiket, és ugyanez a szabály érvényes, amikor visszatérnek a tantermekbe.

Mindez azt jelenti, hogy az iskolákra vonatkozó egészségügyi szabályok szigorúbbak lesznek az eredeti elképzelésnél. Simona Pârvu, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) vezetője szerdán azt nyilatkozta: ők az egészségügyi minisztériumnak azt javasolták, hogy a diákoknak csak szünetekben kelljen maszkot viselniük, órákon nem, a tanároknak pedig mindvégig, tehát az osztálytermekben is. Az INSP javaslatot tett arra is, hogy az iskolapadok között egyméteres távolság kell legyen.

A szaktárca által összeállított egészségügyi intézkedéscsomag Ludovic Orban miniszterelnök, majd Klaus Iohannis államfő asztalára kerül. Tătaru szerint ennek pontos tartalmát várhatóan a jövő héten teszik közzé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?