Fél év alatt több mint ezer büntetést róttak ki illegális fakivágás miatt

Az év első hat hónapjában 1100 bűnvádi eljárást indítottak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium fennhatósága alá tartozó ellenőrző testületek, ezek közül 1052-t (95%) illegális fakivágás miatt.

A szakminisztérium csütörtöki közleménye értelmében 2020. januárja és júniusa között 106 000 ellenőrzést végeztek az erdőgazdálkodás területén. Costel Alexe tárcavezető reméli, hogy az ügyészek minél hamarabb vádat emelnek ezekben az ügyekben, mert az országnak szüksége van elrettentő példákra ezen a téren. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az erdészeti törvény elfogadását követően a bűnvádi eljárások száma legalább a duplájára fog nőni.

Az ellenőrzések nyomán a legtöbb bűncselekményt a következő megyékben regisztrálták: Brassó (131 bűnvádi eljárás), Kolozs (95), Bákó (72), Kovászna (71), Temes (68), Argeş (61) és Maros (58).

A miniszter szerint az ellenőrzések nem csak az erdőkben zajlottak, hanem a közutakon is, amelyeken összesen 48 000 faanyagot szállító járművet ellenőriztek. Az év eleje óta naponta tucatnál több illegális faanyag szállítmányt füleltek le.

Több módszerrel harcolnak a jelenség ellen, mivel „ezt a rákfenét nem lehet egyetlen orvossággal meggyógyítani”. A faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) gyakorlatba ültetése az egyik, a másik pedig a szigorú büntetések kirovása, szögezte le a miniszter.

A minisztérium központosított adatai szerint a következő megyékben regisztrálták a legnagyobb mennyiségű illegálisan kitermelt fát: Máramaros (104 091 köbméter), Temes (5470 köbméter), Beszterce (3400), Bihar (3169), Szeben (3024), Maros (3080) és Suceava (2456).

(Címlapkép forrása: Poliția Română)

Kapcsolódók

Kimaradt?