RefTelSz: nem pénzre van szükség, hanem emberi jelenlétre

Fölösleg és szükség, van és nincs találkozását segíti már négy éve a Református Telefonos Szeretetszolgálat, mely az Erdély-szintű, gyors és önkéntes problémamegoldás jegyében született és dolgozik tovább.

2009. május. 29-től 2013. május 29-ig mintegy 3000 hívás érkezett, ebből 883 regisztrált. Az esetek 82 százalékában tudtak eleget tenni a kéréseknek, amelyek nem csak arra vonatkoztak, hogy kaphassanak valamit, hanem 17 százalékban kifejezetten arra, hogy adhassanak, 34 százalékban pedig egyaránt érkezett egy személy részéről igénylés, valamint felajánlás is – ismertette a számokat Sajó Norbert lelkész, a RefTelsz alapítója és ügyvezetője a kolozsvári iroda dokumentumai alapján.

Marosvásárhelyen is működik már másfél éve ügyelet, de Nagyváradon, Brassóban és Temesváron is felébredt rá az igény, ott is szeretnének irodákat nyitni. Összesen 72 helységből érkezett telefonhívás, más megyékből és más országokból is, sőt más kontinensről is: Ausztráliából és Afganisztánból is volt már betelefonáló, mindketten egy-egy erdélyi idős szerettükre hívták fel a figyelmet, és kérték, hogy a pénzből, amit eljuttatnának hozzájuk, vegyenek élelmiszert, gyógyszereket, amire szükség van, és vigyék el a gondozásra, bátorításra szoruló idős hozzátartozóhoz.

Amitől sokan féltették a Szeretetszolgálatot, nem következett be: nem kellett szembenézniük annak a kudarcával, hogy mindenki pénzt kér tőlük, és ők meg nem tudnak adni – az anyagi támogatás igénylése sokadik helyen van a kérések listáján. Legtöbbször nem pénzre van szükség, hanem emberi jelenlétre – fogalmazott Sajó Norbert: elsősorban élelmiszert kérnek, betegápolást, orvosi segédeszközöket, egészségügyi ellátást, vagy sokan munkát keresnek, bevásárlásban kérnek segítséget, illetve ruhára volna szükségük.

A felajánlások közt első helyen vannak a ruhaadományok, amivel az a gond, hogy a RefTelSznek nincs raktárhelyisége, de megtörténik, hogy a felajánlások és a kérések időben találkoznak egymással, és a behozott öltözékeket máris tovább lehet adni valakinek.

Gyakoriság szempontjából az önkéntesség szerepel a következő helyen a felajánlások közt. Ajánlanak kétkezi segítséget, takarítást, bevásárlást, beszélgetést is. Tárgyi segítségként bútorokat, háztartási gépeket, különböző eszközöket, illetve pénzt is.

A Református Telefonos Szeretetszolgálat keretintézménye az Erdélyi Református Egyházkerület, innen érkezik az anyagi támogatások 10 százaléka, de nagyrészt helyi üzletemberek adományoznak havi rendszerességgel kisebb összegeket. Az évek során nem csak a pénzbeli támogatás nőtt, hanem az önkéntesek száma is megugrott. Jelenleg 32 önkéntest számlál a Szeretetszolgálat, így a szintén növekvő számban érkező kéréseknek is hamarabb eleget tudnak tenni, Kolozsváron akár félóra alatt is kiszállítanak egy-egy élelmiszer- vagy gyógyszercsomagot, vagy bármilyen szükséghelyzetben a helyszínre tudnak sietni.

A betelefonálók között 16 évestől 86 évesig, diáktól nyugdíjasig, különböző nemzetiségű és vallású férfiak és nők, sokan és sokféle kéréssel hívták a négy év alatt a telefonos szeretetszolgálatot. Többségben az idősek vannak, akik inkább segítségre szorulnak, de sokan, akik maguk tehetetlenek és szegények, ráébrednek, hogy ők is tudnak adni, ha mást nem is ajánlhatnak fel, de imádkozhatnak rászoruló társaikért – mondta el Sógor Árpád lelkész, a szolgálat munkatársa.

A születésnapi sajtótájékoztatón két önkéntes is felszólalt, akik megosztották, mekkora lelki élményt jelent számukra, hogy segíthetnek, hányszor rácsodálkoznak a krízishelyzetben megszülető ötletek nagyszerűségére, és hogy számos helyzetben ők érzik magukat megajándékozottaknak, úgy indulnak el, hogy adni fognak, de azt tapasztalják, hogy ők is kaptak: lelki táplálékot, örömet.

Egy betelefonálót is meghívtak, aki Maros megyéből jött el, hogy elmesélje történetét, és köszönetet mondjon a RefTelSznek: mikor meghalt a felesége, és három gyerekkel maradt egyedül a nagyon nagy szegénységben, teljesen kétségbe esett, ebben a krízishelyzetben fordult a Reftelszhez, ahonnan azonnali segítséget kapott, és ami a legfontosabb: visszaadták neki a reményt az újrakezdéshez.

A RefTelSz jelszava: itt és most. Péntek délutánonként 15 és 20 óra között könnyen megjegyezhető (Kolozsvár: 0264 56 56 56; Marosvásárhely: 0265 55 55 55), alaptarifás, 18 óra után ingyen hívható telefonszámukon várják a megkereséseket, és igyekeznek azonnal megoldást találni a betelefonáló számára. Terveik között szerepel, hogy éjjel-nappal elérhetők legyenek, de továbbra is önkéntesek segítségével működhessenek, akik szeretettel áldoznak idejükből.

Kimaradt?