Ezekben a megyékben nyílnának meg az iskolák, ha most kezdődne a tanév

Brassó kivételével valamennyi erdélyi megyében megnyílnának az iskolák, ha most kezdődne a tanév – derül ki a wall-street.ro portál jelenlegi adatok alapján végzett szimulációjából.

Mint ismert, a hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján.

Ha ez a mutató egy alatt van, akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között, akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van, akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

A wall-street.ro az augusztus 11-ei járványadatok alapján számolta ki, hogy megyénként milyen forgatókönyvek érvényesek. Ezek szerint hét megyében – Argeș, Brassó, Prahova, Dâmbovița, Gorj, Brăila, Vrancea és Galac – van 1 és 3 között az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó száma. Így ezekben a megyékben csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon.

A többi megyében a hagyományos módon – védekezési szabályok bevezetésével – elindulhat a tanév. A portál szimulációja ugyanakkor torzíthat, ugyanis nem a településenkénti, hanem a megyei adatokon alapszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?