Csíkszeredában csak a zöldségpiacon lesz kötelező a maszkviselés

A városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői döntése értelmében Csíkszeredában csak a koronavírus-járvány kitörését követően új helyszínre költözött zöldségpiacon lesz kötelező a maszkviselés a keddi naptól kezdve. A városvezetés elképzelései szerint a diákok tanévkezdésre visszatérnek az oktatási intézményekbe, ebbe csak az iskolák, óvodák jelenleg is zajló felújítása szólhat némileg bele.

A prefektusi hivatal múlt pénteki döntése szerint Hargita megyében is kötelezik a lakosságot, hogy a zsúfoltabb közterületeken maszkot viseljen. A kötelezettség pontos helyszíneit a helyi önkormányzatoknak kellett hétfőig meghatározniuk. A városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői ülésén úgy döntöttek: Csíkszeredában csupán az Erőss Zsolt Aréna melletti zöldség-gyümölcs piacon lesz kötelező maszkot hordani. A döntéssel kapcsolatosan Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, a bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bár szóba kerültek más helyszínek is, végül egyöntetűen határoztak a bizottsági tagok. Az ülésen felmerült a vasútállomás, a NEST-bevásárlóközpont, illetve a Kaufland-áruház parkolója is, ám egyetlen bizottsági tag sem támogatta, hogy ezeken a helyszíneken is kötelező legyen a maszkviselés.

A polgármester hozzátette, hogy amíg  folytatódik a központi vezetés „titkolózó” kommunikációja, addig a pontos tény-adatok hiányában nehéz felelős döntést hozni egy ilyen kérdésben. Ráduly Róbert szerint legalább a helyi bizottságok számára kellene közölni, hogy mely települések érintettek az új koronavírusos esetekben. A polgármester szerint ugyanakkor érdekes váltás volt a központi járvány-megelőzési stratégiában, hogy míg eddig mindenáron központosított és egységesített rendelkezések útján kívánták visszaszorítani a járvány terjedését, addig most egyfajta szabad döntési helyzetet teremtettek a maszkviselés kapcsán. Ráduly Róbert kiemelte: eddig is és ezt követően is igyekeznek a különböző rendelkezések meghozatala során a „mértékletesség és arányosság” szellemében dönteni.

Iskolakezdés a rendes kerékvágásban

A szeptemberi iskolakezdéssel kapcsolatosan a polgármester elmondta: Csíkszeredában a tanévet a megszokott program szerint, a diákok visszatérésével kívánják elkezdeni. Ebbe csupán az szólhat bele, hogy a megkezdett intézmény-felújítások nem fejeződnek be maradéktalanul a tanévkezdésre. Ráduly Róbert szerint a beruházások közül 3-4 készülhet el az iskolakezdésre, a többi iskola és óvoda esetében megoldásokat kell találni arra, hogy párhuzamosan történjen az oktatás és folytatódjanak a felújítások. Az elöljáró a beruházások kapcsán kiemelte: hétfőn írják alá a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tornatermének kialakítására, illetve az iskolaépület Szakszervezetek Művelődési Háza irányába történő bővítésére irányuló kivitelezési szerződést. A tervek szerint az iskola épületét függőfolyosóval kötnék össze a művelődési házzal, ahol a testnevelés óráknak is helyet adó multifunkcionális termet alakítanának ki, ezen kívül lehetséges további tantermek kialakítása is a város fenntartásában álló kultúrházban.

Éledező sport- és kulturális élet

Ráduly Róbert kitért az elmúlt napokban megrendezett Székelyföld Kerékpáros Körversenyére, valamint a Tusnád Ásványvíz Székely Maratonra. A polgármester szerint míg a kerékpáros verseny mezőnyének létszámát negatívan befolyásolta a vírushelyzet, addig a futóversenyen a vártnál nagyobb számban jelentkeztek résztvevők. Végül mindkét rendezvény sikeresen zajlott.

Elkezdődtek a Csíki Játékszín nyári előadásai, amelyeknek a Mikó-vár udvara ad otthont. Az érdeklődés egyelőre mérsékelt, ám ezt a városvezető a központi kommunikáció ijesztgetéseinek tulajdonítja. Szóba kerültek a város korábbi években megszokott nagyrendezvényei is. Tervezik a szeptemberi Filmszereda fesztivált, valamint a májusról átütemezett könyvvásár és a júniusról elhalasztott Operahét őszi megtartását is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?