Zöld, sárga és vörös forgatókönyv: az iskolakezdés részleteit ismertette Klaus Iohannis

Három változatot dolgoztak ki a kormányzati illetékesek a szeptember 14-ei iskolakezdésre: az adott településen jegyzett új fertőzöttek száma alapján zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv lép majd érvénybe – ismertette szerdán Klaus Iohannis a miniszterekkel tartott egyeztetés után szervezett sajtótájékoztatón a Cotroceni-palotában.

Az államelnök elmondta, helyi szinten dől el, hogy melyik iskolában melyik forgatókönyv lép érvénybe. A megyei vészhelyzeti bizottságoknak figyelembe kell venniük az ezer lakosra számított új fertőzések számának átlagát az elmúlt 14 napban. Ott, ahol ez a szám:

  • 1-nél kisebb, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy minden tanuló be fog járni a tanintézménybe;
  • 1 és 3 közötti, a sárga forgatókönyv lép érvénybe, azaz hibrid oktatás fog zajlani a következőképpen: az óvodások és elemi osztályosok bemennek a tanintézményekbe, szintúgy a VIII-os és XII-es végzős diákok, a többi tanuló egy része pedig bejár, egy része online tanul, az iskola adottságainak függvényében, hogy legyen helyük azoknak, akiknek minden nap be kell járni;
  • 3-nál nagyobb, a vörös forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy teljesen bezár az iskola, és az oktatás kizárólag online zajlik.

Iohannis hozzátette, a megyei vészhelyzeti bizottságok folyamatosan figyelni fogják a települések járványadatait, és amint változik a helyzet, más forgatókönyvet léptetnek érvénybe. 

Az államfő továbbá igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy ha a jelenlegi adatokat vesszük figyelembe, az ország nagy része a zöld csoportba tartozik, tehát a gyerekek többsége szeptember 14-étől szavai szerint be fog járni az iskolába. Közlése szerint ma pár száz települést lehet sorolni a sárga csoportba, a vörösbe pedig mindössze 50-et. 

Egy nemrég elfogadott törvénymódosítás alapján rendkívüli állapot esetén online is folyhat az oktatás, törvényi biztosítéka van tehát a tanuláshoz való alapvető jog gyakorlásának. Az államfő hangsúlyozta a minőségi oktatás és a diákok biztonságának fontosságát, valamint azt, hogy az online oktatás egészítse ki a tanítást ott, ahol nincs lehetőség a szemtől szembeni oktatásra.  

Újságírói kérdésre Iohannis elmondta, igyekeznek megoldani azon szülők helyzetét is, akiknek online oktatás esetén otthon kell maradniuk a gyermekkel. „Szóba került egy ahhoz hasonló forgatókönyv, mint amilyent a szükségállapot idején használtunk, vagyis a szülők támogatást fognak kapni, hogy otthon ülhessenek a gyerekekkel. Mivel azonban nem teljes iskolabezárásról van szó, nem lehet olyan intézkedést hozni, amely mindenkire érvényes legyen, emiatt felkértem ma (szerda – szerk. megj.) a kabinet tagjait, hogy egy tárcaközi bizottságban sürgősen dolgozzanak ki egy forgatókönyvet, amely a gyerekek érdekeit is óvja, de a szülőket is támogatja. Meggyőződésem, hogy a legrövidebb időn belül lesz erre egy korrekt törvényes keretünk” – fogalmazott.

Az államelnök kitért arra is, hogy ha szeptember 14-e környékén nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, akkor elhalasztják a tanévkezdést. „Senki nem tudhatja, miként alakul a járvány. Mi jelen pillanatban azzal számolunk, hogy nem lesz számottevően rosszabb a helyzet, mint most, és akkor szeptember 14-én elkezdődhet a tanév. Ha viszont nagyon sok esetünk lesz akkor, nyilván elhalasztjuk a tanévkezdést, ha ezt mondják az egészségügyi minisztérium szakemberei. (...) Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy szeptember 14-én kezdődik az iskola” – mutatott rá az államfő. 

A tanévkezdéssel kapcsolatos további részlet ismertetését a következő napokra ígérte az államfő, az egészségügyi minisztérium elkezdte a különleges egészségvédelmi szabályok kidolgozását egyebek mellett a fizikai távolságtartásra, a higiéniára és a fertőtlenítésre vonatkozóan.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?