Felmérés: a román lakosság ismét vállalná a járvány miatti szigorú korlátozásokat


-A A+

A romániaiak 60 százaléka vállalná ismét a megszorításokat, ha elérkezne a koronavírus-járvány második hulláma, vagy a járvány terjedésének kezdetéhez hasonló helyzet állna elő - derül ki a Provident Financial Románia megrendelésére készült Novel Research-tanulmányból.

A válaszadók több mint 46 százaléka úgy véli, hogy a következő évben is nagy hangsúlyt kap az otthonról való munkavégzés, 33 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik az óvodai vagy iskolai közösségbe küldeni a gyermekét.

Ami a pénzügyi helyzetet illeti, a megkérdezettek mindössze 6 százaléka mondja azt, hogy jelenlegi jövedelmük gondtalan életet biztosít számukra, és csak valamivel több mint 14 százalék jegyzi fel rendszeresen a költségeit, hogy könnyebben be tudja osztani a pénzét.

A válaszadók közel 40 százaléka vallotta azt, hogy jövedelme mindössze egy tisztességes életszínvonal biztosításához elegendő, de drágább dolgokat nem tud megengedni magának. 15 százalék azt mondta, hogy jövedelme csak a legszükségesebbek biztosítására elég, közel 9 százalékuk számára pedig még erre sem.

A romániaiak 75 százaléka figyel arra, hogy jól ossza be a pénzét, a legmegfontoltabbak ezen a téren a 45 és 64 év közöttiek. Az is kiderül, hogy a városiak jobban ügyelnek a pénz beosztására, mint a vidéken élők.

A lakosság közel 60 százaléka rendelkezik jelenleg bankkártyával, háromnegyedük pedig hitelkártyával vagy bevásárlókártyával. Csupán a lakosság 17 százalékának van takarékszámlája, és több mint egyötödnek nincs sem bankkölcsöne, sem jelzálogkölcsöne.

A megkérdezetteknek csaknem a fele volt azon a véleményen, hogy a COVID-19-járvány negatív hatásait a pandémia lejárta után is érezni fogják. Szintén közel felük mondta azt, hogy a mostani helyzet arra kényszerítette őket, hogy szigorúbban kezeljék és osszák be erőforrásaikat, illetve hogy többet használják a digitális technológiát.

A megkérdezettek közel 60 százaléka vallotta azt, hogy ismét alávetné magát a megszorításoknak, ha jönne a koronavírus-járvány második hulláma.

A felmérést 1003 felnőtt romániai személy megkérdezésével végezték el, a hibalehetőség +/- 3 százalék.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X