Villámcsődület: miniszteri bőrfotelből nem látszik a diákok szegénysége

Több száz háromszéki diák szerdán, iskola után villámcsődületekkel hívta fel társai figyelmét arra, hogy csütörtökön a megye négy városában utcai tüntetésekre kerül sor a diákjogokért, és a ki nem fizetett ingázási támogatásokért.

Bár eredetileg Kovászna megye 15 iskolájának diákjai jelezték, hogy flashmobot szerveznek 14 órakor a tanórák után, erre nem került sor mindenhol, és volt iskola, ahol délben, a nagyszünetben szervezték a megmozdulást. Ezt azzal magyarázták, hogy leleményességre volt szükségük, hogy kijátsszák a tiltakozó akciót ellenző iskolaigazgatókat és a rendőrséget, amely az esemény hírére érdeklődött arról, hogy van-e engedélyük a megmozdulás megszervezésére.

A diákok elmondták, hogy a csütörtöki diáksztrájkokra kiváltották a hatósági engedélyeket, viszont a villámcsődületeket nem engedélyeztették, hiszen annak lényege a gyors megjelenés, az üzenet továbbítása és a gyors távozás.

 A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói a szünetben kétnyelvű transzparenseken hívták fel a figyelmet az ingázó diákok problémájára: „Tanulni akarunk, de nem így! - Vrem să învățăm dar nu așa!”, kiáltották a diákok.

A sepsiszentgyörgyi Berde Áron Iskolaközpont előtt mintegy hetvenen várakoztak, kezükben feliratok, amelyeken az állt: „Mi ott leszünk a tüntetésen! Bérletpénzt akarunk! Kérjük vissza a pénzünket!”

A nyilatkozó diákok elmondták: vannak, akiknek már több mint 1500 lejjel tartozik az állam. "A miniszteri bőrfotelből nem látszik a falusi diákok szegénysége" – mondta az egyikük, aki minden reggel öt órakor kel, mert 35 kilométer távolról ingázik és minden nap délután hat órára ér haza az autóbusszal.

A háromszéki iskolákban száz megszerkesztett, fejléces levelet osztottak ki a tanulók között, akik azokat a tanügyminiszternek címezve csütörtökön a tanfelügyelőségen hagyják. A háromszéki diáksztrájk csütörtökön délután 14 órakor kezdődik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton.

A sepsiszentgyörgyi tanulókat 14 órára az Erzsébet parkban a tóhoz várják, onnan vonulnak a tanfelügyelőség elé, hogy felolvassák és átnyújtsák követeléseiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?