Továbbra sincs döntés az iskolakezdésről: a kormány elemzéseket végez

A tanévkezdésre és az órák megtartásának módjára vonatkozóan még folyamatban van a helyzet elemzése, a kormány „minden forgatókönyvre” felkészül – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn. 

„Az iskola a járványhelyzet által megengedett körülmények között fog megkezdődni. A Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes által vezetett tárcaközi munkacsoport rendkívül komoly elemzéseket végez ez ügyben” – jelentette ki Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székhelyén. 

A döntést akkor fogják meghozni, amikor valamennyi szükséges adat rendelkezésre áll, mutatott rá a miniszterelnök. Elmondta még, várja a tanulóknak szánt 250 000 táblagépre kiírt közbeszerzési eljárás lejártát, hogy kioszthassák azokat.

Diákok tiltakoznak

Diákok tiltakoztak hétfőn a kormány épülete miatt, kifogásolva az iskolakezdésre vonatkozó konkrét terv hiányát, holott a szeptember egyre közeledik. A bukaresti diákszervezet képviselői azt kérik, tegyék lehetővé, hogy helyi szinten döntsenek az iskolai oktatás módjáról, továbbá hozzáférhetővé kell tenni minden tanuló számára az internetet és valamilyen okoseszközt. 

A konstancai diákszervezet elnöke a Digi24-nek elmondta, decentralizált megoldásra van szükség: ott, ahol kevés eset van, járjanak be a diákok, ahol pedig sok a fertőzött, kizárólag online folyjon a tanítás, javasolják. Jónak tartják továbbá azt a forgatókönyvet is, hogy csak az elemi osztályosok és a végzősök járjanak be a tanintézményekbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?