Nem politikai kritériumok szerint fogják kinevezni az iskolaigazgatókat

Az iskolaigazgatókat nem fogják többé politikai kritériumok szerint kinevezni, hanem versenyvizsgákat szerveznek a tisztségek betöltése érdekében - jelentette ki Remus Pricopie oktatási miniszter kedden, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja által szervezett közvitán, írja a Mediafax.

Az USL kormánystratégiájának a gyakorlatba ültetése az oktatásban – esély a román tanügy megmentésére témában szervezett vitán az oktatási miniszter kifejtette, a tanügyi rendszer legsúlyosabb betegségét a politika begyűrűzése jelenti, és csak ezt követi az alulfinanszírozás.

„Miniszterként fel akarom ezt számolni. Január első napjaiban láttam, hogy iskolaigazgatókat váltanak le, és azt kértem, magyarázzák meg nekem, hogy milyen nevelésügyi meggondolásból váltják le az illető igazgatókat. Attól fogva nem történtek további leváltások. Ezt a jelzést le kell küldeni az iskolák szintjéig. Versenyvizsgákat fogunk kiírni az igazgatói tisztségek elfoglalására, azonban nem hiszem, hogy ezt meg lehet valósítani novemberig, mert azt jelentené, hogy akkor csak ezzel kellene foglalkoznunk. Fokozatosan kell ezt megvalósítanunk, egy-másfél éven belül” - magyarázta a miniszter.

Simion Hancescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációjának elnöke elmondta, hogy 2008-tól nem szerveztek versenyvizsgát a tanfelügyelői, iskolaigazgatói és aligazgatói állások betöltésére.

Kimaradt?