Együtt ünnepeltek a besztercei és a Hargita megyei magyarok

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Besztercei Magyar Majálist a Schullerwald erdő szélén a hét végén. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának támogatásával a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport fellépése, valamint a Role zenekar koncertje színesítette a besztercei magyarság idei ünnepét.

A helyi hagyományőrzők szombaton Beszterce főterén várták az érdeklődőket, a kézműves vásár mellett több mint tíz hagyományőrző néptánccsoport lépett fel. A kétnapos rendezvény vasárnap reggel főzőversennyel folytatódott. A huszonnyolc csapat közül a Hargita megyeiek magyaros babgulyását második díjjal jutalmazták. 

A délutáni órákban a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport sóvidéki táncokkal lépett színpadra, a talpalávalót hargitai zenészek húzták. Az esti órákban, ugyancsak a szórványprogram jóvoltából, a csíkszeredai Role zenekar muzsikált a besztercei közönségnek.

A 2009-ben indított Összetartozunk közösségépítő program évről évre bővül, és mindkét fél számára gyümölcsöző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az évenkénti jelenlét a vicei Hagyaték Fesztiválon, a Magyardécsei Cseresznyemajálison, a cserhalmi megemlékezésen. Legutóbb az almásmálomi közösség időseivel ünnepeltek együtt a hargitaiak. De gyümölcsözőek a testvériskolai, önkormányzati, egyházi és civil kapcsolatok is. Mint Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője elmondta, a közeljövőben a kapcsolatot bővíteni szeretnék a besztercei helyi termelők szintjére is, hisz mindkét régiónak megvannak a sajátos termékei, ezáltal segítheti és erősítheti egymást a két megye.

Kimaradt?