Készül a kórházi hálapénzt legalizáló törvénytervezet

Az Egészségügyi Minisztérium elképzelése szerint jövőtől 150 lejt kell majd fizetni az orvosi kivizsgálásért, a kórházi beutalásért pedig 1500 lejt – írja a gandul.info. A tárca tervezete szerint a kórházban dolgozó orvosok fizetése négy összetevőből állna: alapbér, a változó bér, a munkahelyi körülményekkel járó jutalékok és az ügyeletekből származó jövedelem.

Az alapbér a közalkalmazottaknak szavatolt bér, ami 2013. január elsejétől lépett érvénybe, és az orvosok esetében havi 1800 lejt jelent.  A változó bér összegét a szakmai felkészültség, az elvégzett munka minősége és mennyisége, valamint az intézmény iránti hűség alapján számítják ki. Az az orvos, akinek csak egy munkahelye van, nevezetesen valamely állami kórház alkalmazottja, többletjövedelemre tehet szert, ha az intézmény járóbetegellátó részlegén is végez vizsgálatokat.

A betegnek akkor kell fizetnie, ha kifejezetten egy bizonyos orvos szolgáltatását igényli. és ezt az óhaját írásban kifejezi. A beteg által fizetett hozzájárulás nem haladhatja meg a vizsgálatok esetén a 150 lejt, beutalás esetén pedig az 1500 lejt. Az összeget a kórház pénztáránál kell befizetni. Az így befizetett összegnek 70 százaléka jut az orvoshoz, 20 százalék a betegellátó személyzetnek és 10 százalék a kórháznak. A befolyó összegeket havi vagy negyedéves rendszerességgel osztja le a kórház vezetősége, az egészségügyi személyzet pedig megadózva kapja meg.

Valamennyi orvossal a kórház külön szerződést köt, amelyben a kötelezettségeket, illetve a törvény megkerüléséből származó kártérítési tételeket is rögzítik. A tervezet kitér az altatóorvosok jövedelmére is, ők a sebésznek jutó rész 20 százalékát kapják meg valamennyi műtét után.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint több változata is van a törvénytervezetnek, ám az orvosi kamarával és a páciensek érdekeit képviselő szervezetekkel való egyeztetések még hátravannak. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye hangsúlyozza, valamennyi törvénytervezet elfogadásában egyenlő partnerként tekintik úgy az orvosokat, mint a pácienseket képviselő szervezeteket, és közösen hoznak döntést.

A Román Orvosi Kamara elnöke, Vasile Astărăstoae azt nyilatkozta, hogy a betegek pénzügyi hozzájárulásának kérdésköre nem újkeletű, legalább 4-5 éve vitatják, ám eddig nem sikerült meghatározni az összegeket. Azt is elmagyarázta, hogyan kell elképzelni a hozzájárulást: „ha egy sebészorvosnak egy nap négy műtétet kell elvégeznie, de egy ötödik páciens is mindenképp szeretne az ő keze alá kerülni, akkor a páciens kifizeti az 1500 lejt, és kérvényt tesz le a kórháznál, hogy melyik orvost kéri. A sebészorvos pedig, miután elvégezte az aznapi betervezett műtéteket, hozzálát az ötödik páciens műtéséhez is”.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?