Meghirdette támogatási programját a Nyilas Misi Egyesület

A kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület meghirdette idei pályázati felhívását hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók támogatására a 2013-14-es tanévre. A pályázatok beérkezési határideje 2013. július 31.

Pályázhatnak olyan szülők vagy gyámok, akiknek igazolhatóan kiváló képességű gyermeke a 2012/2013-as iskolai évben magyar nyelven tanult 7, 8, 9. vagy 10. osztályban, és a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a gyermek továbbtanulását, azaz az egy főre eső reális jövedelem nem haladja meg a havi nettó 400 lejt. Ugyanakkor a szülőnek vállalnia kell, hogy támogatás esetén legalább érettségiig tőle telhetően biztosítja gyermeke továbbtanulását magyar nyelven. Csak olyan tanulók szülei pályázhatnak, akiknek gyermeke legalább 8,50-es általánost ért el az előző tanévben.

Az ösztöndíjra városon élő rászoruló, tehetséges tanulók szülei is pályázhatnak. Az egyesület arra kér mindenkit, ne éljenek vissza a támogatók szándékával és csak indokoltan rászorult helyzetben élő gyermekek szülei pályázzanak. További kérés, hogy ne pályázzanak vállalkozók vagy olyanok, akik iparosként vagy mezőgazdasági jövedelemből biztosítani tudják a család megélhetését.

A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei kiszorulnak az oktatásból, esély és támogatás híján tehetségek kallódnak el nagy számban.

A jelképesen „Fogadj örökbe” címet viselő, a világ magyarságához intézett felhívás támogatókat keresett és talált tehetséges erdélyi magyar gyermekek oktatási támogatására.

Amennyiben a támogatók részéről a program számára felajánlott adomány folyamatossága lehetővé teszi, egy tanuló alapösztöndíja havonként maximum 9000 forint (körülbelül 135 lej), emelt ösztöndíj esetében 13 500 forintnyi – 200 lejnek megfelelő - támogatást jelent. Emelt ösztöndíjban az Egyesület kiváló eredményekkel teljesítő és leginkább rászoruló ösztöndíjasai részesülnek. Az ösztöndíjat magánszemélyek biztosítják, akik személyesen is figyelemmel követhetik majd a támogatott tanuló előmenetelét. A cél az, hogy a legtehetségesebbek hátrányos helyzetből is eljuthassanak középiskolába, majd egyetemre. Ezért a pályázati úton elérhető támogatás 8, 9, 10. vagy 11. osztályban kezdődik, és amennyiben a támogatás feltételei adottak, érettségiig tart.

A támogatásban részesülő tanulók munkáját, tanulmányi előmenetelét és a család anyagi helyzetét az Egyesület munkatársai családlátogatások során ellenőrzik.

A pályázati csomag (pályázati felhívás, pályázati adatlap és űrlap a tanuló jellemzéséhez) letölthető az egyesület honlapjáról, illetve megtalálható az egyesület irodájában.

A pályázatot a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület címére, postai úton vagy személyesen lehet benyújtani. (Asociatia de Protejare a Celor Talentati „Nyilas Misi” 400604 Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 116, jud. Cluj)

A hiányos pályázatokat és a pontatlanul kitöltött adatlapokat az ösztöndíj-bizottság nem veszi figyelembe.

Kimaradt?